Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-09-11

EU-kommissionen inleder en utredning om kinesiska subventioner till vindkraftsföretag

 

Ankomsten av kinesiska havsbaserade vindkraftverk för att genomföra vindkraftsprojekt i Europa blir allt tydligare. Kinesiska turbintillverkare driver allt mer mot havsvind i Europa. Europeiska kommissionen har inlett en utredning om offentliga subventioner som Kina betalar till dessa turbintillverkare. Det är inte längre en fråga om det kommer att finnas kinesiska havsbaserade vindkraftverk i europeiska parker.

 

Luxcara, en tysk kapitalförvaltare som utvecklar parken Waterkant i tyska Nordsjön, tecknade ett avtal med den kinesiska turbintillverkaren Mingyang Smart Energy i början av juli för att utrusta projektet med vindkraftverk.

Detta förkontrakt, som kommer att träda i kraft i och med det slutliga investeringsbeslutet, avser leverans av sexton turbiner på 18,5 GW vardera, vars installationer är planerade till 2028. I början av augusti tecknade den italienska utvecklaren Renexia och Mingyang, i Italienska näringsministeriet och Made in Italy (Mimit), i närvaro av minister Adolfo Urso, ett samförståndsavtal för installation av en fabrik för den kinesiska turbintillverkaren. i bagageutrymmet.

 

Denna investering på 500 miljoner euro skulle främst användas för att leverera Med Winds flytande vindkraftspark som leds av Renexia.

 

Dotterbolaget för förnybar energi till den italienska koncernen Toto planerar att installera 148 18,8 MW havsbaserade vindkraftverk utanför Siciliens kust. Kraftfullare kinesiska vindkraftverk Renexia vände sig redan till Mingyang för det första vindkraftsprojektet till havs i Medelhavet, Beleolico-parken, som togs i drift 2022 utanför Tarantos kust, Italien, men affären var ingenting jämförbar.

 

Valet dikterades sedan av händelserna. När projektet redan var igång fick Renexia stå inför stängningen av verksamheten hos den tyska turbintillverkaren Senvion, som man valt att leverera till vindkraftverken. Det var därför det vände sig till Mingyang-turbiner. Tio 3 MW vindkraftverk, de enda till havs i Europa hittills, kommer från Kina.

 

Sedan dess har kinesiska vindkraftstillverkare fått ett övertag gentemot sina europeiska konkurrenter Siemens Gamesa och Vestas, samt det amerikanska företaget GE Vernova. Dongfeng, CSSC Haizhuang och Mingyang, de tre kinesiska företagen som erbjuder havsbaserade vindkraftverk, har testat 18 MW-turbiner på Vestas, jämfört med 16 MW för de kraftfullaste. Mingyang ligger till och med ett steg före. Den 30 augusti tillkännagav företaget slutet på installationen av sin senaste modell vars effekt kan nå 20 MW med sin 292-meters diameter rotor, den största i världen. En teknisk fördel som inte lämnar dig oberörd. Luxcara tvekar inte att lyfta fram dessa vindkraftverk, som är de kraftfullaste i världen. Men ju högre märkeffekt vindkraftverket har, desto mer producerar det och desto mindre behöver det installeras.

 

Ursprungligen planerade Renexia 190 turbiner för sitt Med Wind-projekt. Han steg till 148 med Mingyang. Arrangören motiverar också sitt val med det kinesiska företagets försäkran om att det kommer att kunna leverera det från och med första halvåret 2026, då Renexia avser att påbörja installationen av den första fasen av projektet, som har fyra. Från det "kategoriska nejet" eller från det "ja kanske" innebär kinesiska havsbaserade vindkraftverk inte bara fördelar för ett fåtal projektledare. Intresset verkar också växa fram bland finansiärer.

 

För en betydande del av långivarna på vindkraftsmarknaden till havs har positionen gått från ett rungande nej till kinesiska turbiner till kanske ett ja, under vissa förutsättningar, uppger Clément Weber i en av sina publikationer. Direktören för London-byrån Green Giraffe, specialiserad på att finansiera vindkraftsprojekt till havs, förutspår ankomsten av kinesiska vindkraftverk på den europeiska marknaden, men ingen tsunami, även utan en total förändring av protektionistisk politik.

 

Villkoren under vilka dessa kinesiska land- och havsbaserade vindkraftverk erbjuds på den europeiska marknaden återstår att klargöra. Europeiska kommissionen har tagit upp denna fråga om eventuell illojal konkurrens. I april inledde man en utredning enligt regler om utländska subventioner som snedvrider inhemska marknader.

 

 

Källa: Europa Azul




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer