Nyheter
EU-kommissionen vill ta bort paragraf som skyddar strömming
EU-kommissionen vill ändra lagstiftningen för fiske och ta bort den paragraf som skyddar bestånd från utfiske. Beslutet om kvoter som EU:s fiskeministrar tog i oktober bröt mot lagen, och har därför anmälts till Europadomstolen.
Att kommissionen nu i efterhand vill ändra reglerna får hård kritik.
– Det här är galet. Man försöker smyga bort en av de viktigaste bestämmelserna för att skydda de mest utsatta bestånden för att industritrålarna ska kunna fortsätta fiska, säger Emma Nohrén (MP), ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.
Forskare har i flera år varnat för att sillen, eller strömmingen som den kallas norr om Kalmarsund, fiskas för hårt och att bestånden riskerar att kollapsa. I höstas gick EU-kommissionen på vetenskapens linje och föreslog lägre kvoter för 2024 och stopp för fiske riktat enbart mot sill. De hänvisade till paragraf 4.6 i den fleråriga förvaltningsplan (MAP) som finns för att säkerställa att fiskebestånd inte kollapsar.
Paragrafen brukar kallas ”5-procentsregeln” och är en slags nödbroms för att säkerställa beståndens hållbarhet. Den säger att fångstkvoter ska ”fastställas på ett sådant sätt som säkerställer att sannolikheten är mindre än 5 procents sannolikhet” understiger den lägsta nivån som ett bestånd kan tillåtas sjunka till. Under den nivån antas beståndet vara så litet att dess framtid är i fara. Det är alltså minst 95 procents chans att beståndet är hotat.
EU:s fiskeministrar trotsade kommissionen och beslutade att lägga kvoterna för 2024 över det som ansågs hållbart.
Beslutet fick hård kritik från forskare, politiker och miljöorganisationer. Miljöpartiet anmälde ministerrådet och den svenska regeringen till EU-domstolen. De ansåg att beslutet stred mot just paragraf 4.6.
När de nya kvoterna presenterades inledde den ansvarige EU-kommissionären Virginijus Sinkevičius med att säga att enligt vetenskapen kommer sillbeståndet inte att hamna över de kritiska nivåerna även om ingenting fiskas upp. En tydlig markering mot att ministrarnas beslut inte var i linje med vetenskapliga fakta.
Nu har EU-kommissionen mycket överraskande föreslagit att paragraf 4.6 stryks. Förslaget skickades i onsdags till Europaparlamentet och ministerrådet för beslut.
– Det var paragraf 4.6, som kommissionen byggde sina argument för förslaget om ett stopp för strömmingsfiske i Östersjön. Jag antar att det inte föll i god jord men istället för att se till huvudproblemet, att våra fiskebestånd är i för dåligt skick, så vill man nu ta bort regeln som är där för att skydda dem, säger Emma Nohrén.
– Det är tydligt att kommissionen vill driva igenom det här snabbt och i skymundan, utanför gängse rutiner. Det är helt oacceptabelt!
Kommissionen motiverar sitt förslag med att paragraf 4.6 inte är i linje med andra regler i den fleråriga förvaltningsplanen och att det kan stöka till det när fiskekvoter ska beslutas.
– Förvaltningsplanen för Östersjön behöver förstärkas, inte försvagas. Fiskbeståndens negativa utveckling visar att planen behöver bli mer bevarandeorienterad, inte mindre, säger Charles Berkow, policyanalytiker vid Stockholms universitets Östersjöcentrum i en artikel på universitetets hemsida.
Karin Karlsbro, EU-parlamentariker för L är kritisk till kommissionens förslag.
– Det är uppenbart att kommissionen känt sig pressade att agera när fiskeministrarna så uppenbart fattat ett beslut som inte följer EU:s gemensamma lagstiftning. Nu lägger de plötsligt fram ett ogenomtänkt förslag som i praktiken innebär att man ger medlemsstaterna rätt att inte följa vare sig vetenskapen eller EU-lagstiftningen när det gäller fiskepolitiken. Det är oacceptabelt, säger hon i ett pressmeddelande.
Kommissionens förslag ligger nu hos EU-parlamentet och ministerrådet för beslut.
DN har sökt ansvarig EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius samt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för kommentar.
Fakta.Kvoter för sill/strömming i Östersjön
Kommissionens förslag och EU-ländernas beslut om fångstkvoter för fisket i Östersjön 2024 (jämförelse i procent med 2023 inom parentes):
Bottnisk sill: förslag 1 000 ton enbart bifångst, beslut 55 000 ton (-31)
Västlig sill: förslag 394 ton, endast bifångst, beslut 788 ton, endast bifångst. (0)
Central sill: förslag 28 550 ton, endast bifångst, beslut 40 368 ton totalt upptag (-43)
Sill i Rigabukten: förslag 37 959 ton (-17)
Skarpsill: förslag 171 815, beslut 201 000 ton (-10)
Torsk i östra Östersjön: förslag 595 ton, endast bifångst, beslut 595 ton, endast bifångst (0)
Torsk i västra Östersjön: förslag 136 ton endast bifångst, beslut 340 ton, endast bifångst (-30)
Rödspätta: förslag 11 313 ton, beslut 11 313 ton (0)
Lax i egentliga Östersjön: förslag 53 967 stycken, beslut 53 967 stycken (-15)
Lax i Finska viken: förslag 10 144 stycken, beslut 10 144 stycken (+7)
Källa: EU
Källa: Dagens Nyheter