Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-07-01

EU-projekt undersöker hur fiskar i haven påverkas av buller

Torsk och andra fiskar i havet störs av buller från bland annat fartyg, som gör att de får svårare att hitta föda och upptäcka sina fiender. Just nu pågår ett EU-projekt för att utforska det här området mer.

Att mäta ljudnivåerna i havet är i dag en del av den svenska miljöövervakningen, som finansieras av Havs- och Vattenmyndigheten.

Fiskar kan bli stressade

Fiskarna använder ljud för navigering. De kan höra till exempel brytande vågor och när det regnar. Allt det här använder de för att skapa en omvärldsuppfattning, något som blir svårare när de störs av ljud från fartyg.

– Vi har sett från akvarieexperiment att fiskar kan reagera genom stress, ökad hjärtfrekvens och få ett stört beteende. De kanske inte heller är ute och letar efter mat så mycket som de borde vara och de stannar inne i sitt skydd i längre perioder, säger Mathias Andersson, marinbiolog på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Kan fiskarna anpassa sig?

– Till viss del. Marina däggdjur kan ändra sitt läte till andra frekvenser. Men vissa djur, som till exempel torsken, har sitt sätt att alstra ljud. De har små muskler kring simblåsan som de vibrerar simblåsan med och skapar ett grymtliknande eller knackande ljud. Tyvärr kan de inte ändra det särskilt mycket.

Mäter ljud i realtid

Som en del i ett EU-projekt som pågår fram till nästa år har en hydrofonstation nyligen anlagts vid ön Vinga utanför Göteborg. Här mäts ljuden i havet i realtid.

Även mindre hydrofoner, en typ av undervattensmikrofoner, har lagts ut på tre ställen runt den svenska kusten, utanför Göteborg, Sundsvall och norra Midsjöbanken i södra Östersjön.

 

 

Källa: SVT Nyheter
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer