Nyheter
EU stoppar all torskfiske i östra Östersjön nästa år
Det blir närapå helt stopp för torskfiske i Östersjön. Det har EU:s fiskråd beslutat i natt. Det enda som tillåts är bifångster.
Medan Östersjöfiskare undrar vad de nu ska fiska istället välkomnar forskare de nya fiskekvoterna.
Henrik Svedäng är marinbiolog vid Östersjöcentrum, Stockholms universitet:
– Det är en klar förbättring och det ska bli spännande se om beståndet reagerar positivt på den här nedskärningen.
Torskbeståndet i Östersjön har krympt i många år, och det internationella forskarrådet ICES har föreslagit stopp för torskfiske för att ge torsken en chans att återhämta sig. EU:s ministrar beslöt att nästa år stoppas allt torskfiske från det östra beståndet – bifångst tillåts upp till 2 000 ton. Fisket i det västra torskbeståndet minskas till nära 4 000 ton, nära ett ton mer än EU-kommissionen ville tillåta, grundat på ICES råd.
Fiskekvoterna sänks också för andra arter som sill och skarpsill. Idag finns de bestånden i andra delar av Östersjön där rovfisken torsk håller till. Ett problem som inte EU:s kvotbeslut beaktar säjer Henrik Svedäng:
– Den situation vi har i Östersjön är att torsken finns i södra Östersjön medan sillen och skarpsillen är mer koncentrerad i norr.
Ska man förstå det som att torsken finns på en plats och maten på ett annat?
– Exakt.
Beskedet om minskade kvoter var väntat för fiskaren Tore Johnsson från Öland, även om han menar att sälen gör största skadan:
– Man har ju gått på den rådgivning som är, men det som är problemet i mitt fiske och för hela Östersjön är att sälen får breda ut sig så mycket som den gör.
Källa: Sveriges Radio / Nyheter