Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-08-11

Familjen Johansson-Antonsson från Varberg lever på kräftor

I regn och rusk är Mattias Johansson Antonsson ute med trålaren. Kräftfisket går i släkten. På båten har han pappa och farbror och vid Kräftvagnen nere i hamnen står modern och säljer. Under ett dygn hanterar de flera hundra kilo havskräftor.
– Det är många fiskare som tar semester vid den här tiden på året och många som vill ha kräftor, säger han.

En salt vind ligger på från havet. Bakom piren skymtar höga master utan segel. Det är trålaren Stjärnvik som är på väg in till Träslövsläges hamn. Invid den gamla fiskebutiken har en skara människor samlats. De vinkar ut mot båten. Mattias Antonsson, böjd över relingen, vinkar tillbaka.

– Det är familj och vänner som är på besök över sommaren, säger han.

Besättningen består av Mattias, pappa Lars Johansson och farbror Inge Johansson. De har varit till sjöss sedan dagen innan. Legat utanför Haverdal och Falkenberg, trålat utmed bottnen och fått ihop vad Mattias Antonsson kallar en ”hyfsad fångst”.

– Det har gått helt okej. Lite över 200 kilo kräftor. Det är ungefär vad vi dragit upp i snitt den här sommaren. Nu ska vi lasta ur dem och koka dem i vår anläggning jämte vagnen, säger han.

Kräftor som inte hamnar på fiskauktionen i Göteborg säljs direkt från en barack lite längre in i hamnen. I den så kallade Kräftvagnen.

– Just nu är det min mamma som står i vagnen men jag brukar vara med och hjälpa till när det behövs, säger Mattias Antonsson.

Högt tryck på butiken

Liksom båten ägs vagnen gemensamt av familjen. De håller öppet tre dagar i veckan och är mycket populära så här års. Kräftpremiären står för dörren och den som försöker göra en beställning på telefon kan nästan räkna med att det kommer tuta upptaget på andra sidan.

– Vi kapar alla mellanhänder. Kör på veckopriser. Allt är beroende på tillgång och efterfrågan. Jag tror vi ligger på 320 kronor per kilogram just nu. Det är många fiskare som tar semester vid den här tiden på året och många som vill ha kräftor, säger Mattias Antonsson.

Att det över huvud taget går att driva en butik som bara säljer kräftor i Träslövsläge har troligen att göra med att det i Läjets fiskehamn landas större mängder havskräftor än någon annanstans i landet. 2021 rörde det sig, enligt Havs- och vattenmyndigheten, om 244 ton. Jämförelsevis landades 157 ton i Smögens hamn, den största för kräftfiske i Västra Götaland.

– Jag blev förvånad när jag hörde om det. Men det stämmer nog, säger Mattias Antonsson.

Kräftpremiären

Med risk för utrotning av flodkräftan infördes 1878 ett förbud mot att fiska sötvattenkräftor i sjön Hjälmaren i juni och juli månad. Förbudet förlängdes med tiden och när det var som mest omfattande sträckte det sig mellan den 1 november och den 7 augusti och gällde för samtliga svenska sjöar.

Med tiden började de första veckorna i augusti betraktas som en slags premiär för att sätta sig ner och äta kräftor tillsammans.

I dag finns inte längre ett allmänt förbud mot att fiska sötvattenkräftor under vissa delar av året. I stället är regeln att man måste vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd eller fiskerättsinnehavare med eget vatten. För fiske av havskräftor har ett allmänt förbud aldrig existerat.

Traditionen, att äta kräftor tillsammans i augusti och september, har hängt kvar och på borden brukar det hamna både havs- och sötvattenkräftor.

”Tar stjärtarna från de som är mjuka”

Ur båtens inre hissas låda efter låda. I den första är det bara kräftstjärtar. Liksom en stor del av övriga fångsten hamnar de i Göteborg.

– Vi tar stjärtarna från de som är mjuka, säger Lars Johansson.

Fisket har skett under dygnets mörka timmar. Det är då kräftorna är i farten. Under dagen ligger de nedgrävda i hålor i leran. Vid någon tidpunkt, oftast framåt hösten, blir de dagsaktiva, något som enligt Mattias kan ha att göra med månens faser. Än så länge verkar det vara för tidigt.

Det är svårt att fiska med burar. Krabbor och humrar får de upp i tinor. Det funkar inte med havskräftor.

– Det har varit något drag söderöver under natten. Sedan har vi vänt och dragit en gång till. Vi har provat på dagen men det gav inte något, säger Lars Johansson.

Vad föredrar du? Att vara ute och fiska på dagen eller natten?

– Det har nästan ingen betydelse. Men det blir såklart längre dagar om man är uppe på natten.

Plattfisk fastnar i nätet

Efter att ha tömt båten på kräftor ligger ytterligare ett par lådor kvar, som Mattias häller is över. Det är bifångsten. Den här gången har besättningen bland annat fått med sig plattfisk. När man drar ett nät över havets botten får man med sig växt- och djurliv av alla det slag. Alternativet till trålning är att fiska havskräftor på samma vis som man fiskar sötvattenkräftor, med bur, men Mattias Antonsson säger att det inte är en lönsam metod.

– Det är svårt att fiska med burar. Krabbor och humrar får de upp i tinor. Det funkar inte med havskräftor. Vi får inte upp tillräckligt mycket, säger han.

 

Källa: Hallands Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer