Nyheter
Favonius gör omtag med havsbaserad vindkraft utanför Falkenbergs kust
Företaget Favonius AB gör nu ett omtag med sitt havsbaserade vindkraftsprojekt Kattegatt Offshore utanför Falkenbergs kust. Företaget har nyligen lämnat in en ansökan till regeringen om tillåtlighetsförklaring att få uppföra färre, men betydligt högre vindkraftsverk.
Vindkraftparken Kattegatt Offshore ska uppföras i Kattegatt utanför Falkenberg med ett avstånd på mellan cirka 12 och 8 km från kusten. Vindkraftparken beräknas producera 1 TWh elkraft.
Favonius vill nu få tillstånd att få bygga maximalt 26 vindkraftverk med tillhörande utrustning där varje vindkraftverk uppförs med en totalhöjd om maximalt 240 meter.
Det nuvarande tillståndet ger Favonius rätt att bygga en vindkraftpark med högst 50 vindkraftverk med en totalhöjd på maximalt 150 meter eller 190 meter, dock i det senare fallet under förutsättning dels att Falkenbergs kommun upphäver då gällande detaljplan, dels att Transportstyrelsen beviljar dispens för att installera och använda ett system som innebär att hindersbelysning bara tänds när ett luftfartyg närmar sig
Mark- och miljööverdomstolen gav tillstånd till verksamheten genom en dom den 8 december 2015, Domen vann laga kraft den 10 mars 2016 genom Högsta domstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd.
Projektet har dock gått i stå sedan det stod klart att Försvarsmakten motsatt sig att Transportstyrelsen skulle ge dispens. Det innebär att att Favonius med nuvarande tillstånd bara skulle få bygga 150 meter höga vindkraftsverk. Samtidigt har tekinkutvecklingen för vindkraften accelererat där vindkraftsverken bara blivit högre och rotorbladen större.
Favonius menar att det därför är aktuellt att pröva en ny utformning för vindkraftsparken.
“Flera leverantörer erbjuder redan idag vindkraftverk för offshore-bruk med en totalhöjd på omkring 240 meter. En ökning av totalhöjden innebär att rotorbladens storlek kan öka vilket leder till en exponentiell ökning av möjlig elkraftproduktion. 26 verk med en totalhöjd på 240 meter beräknas leda till en produktionsökning med omkring 43 procent jämfört med produktionsberäkningen i gällande tillstånd”, skriver Favonius.
Källa: INSIGHTS