Nyheter
Fisk komplicerar sista pressen för post-Brexit-affären
Fiske är fortfarande en viktig fast punkt i samtalen om det framtida förhållandet mellan Storbritannien och EU
Den brittiska regeringen har grävt i hälarna på fiskerifrågan i sina förhandlingar med EU, med den irländska utrikesministern Simon Coveney som varnar att frågan kan sänka hela avtalet om de framtida förbindelserna.
Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien fortsatte under helgen utan något genombrott, med tiden knappt eftersom Storbritannien kommer att bryta alla befintliga band i slutet av året.
EU: s team av förhandlare stannade i London för ytterligare samtal under vad som kunde vara den sista veckan av samtalen.
"Om det inte finns en överenskommelse om detta [fiske] kan det hela falla på baksidan av det och det är oro," berättade Coveney för Irlands Newstalk-radio.
Den brittiska utrikesministern Dominic Raab uppmanade EU att erkänna att det är en fråga om Storbritanniens suveränitet att återfå kontrollen över det brittiska vattnet.
"Jag tycker att det är viktigt att EU förstår principen", sa Raab på Sky News.
Fisket som en sektor bidrog med bara 0,03 procent av den brittiska ekonomiska produktionen 2019, men många Brexit-anhängare ser det som en symbol för återvunnen suveränitet.
EU kan acceptera en nedskärning på 15 till 18 procent i sin andel av fångsten i brittiska vatten, men Storbritannien har avvisat det.
London vill också ha årliga förhandlingar om tillträde till brittiska vatten för EU-flottor - men blocket siktar på ett långsiktigt avtal.
Storbritannien vill också ha en så kallad "zonal attachment" för att komma överens om en total tillgänglig fångst i brittiska vatten, vilket skulle ge den en större kvotandel än hur EU skulle beräkna dem.
Deal eller ingen affär
"Om Förenade kungariket vill ha en överenskommelse här, finns det en överenskommelse att göra. Om Storbritannien vill använda fisk som en ursäkt för att inte ha en överenskommelse, kan det också hända," citerades Coveney av Reuters.
Andra utestående frågor har varit lika villkor, en mekanism för att skydda mot Förenade kungariket som understryker EU på standarder eller genom att öka statligt stöd, och hur man löser tvister.
En talesman för den brittiska premiärministern Boris Johnson sa att det hade gjorts vissa framsteg men "det finns fortfarande skillnader i frågor [såsom] fiske och lika villkor."
"Vi vill försöka nå ett frihandelsavtal så snart som möjligt men vi har varit tydliga att vi inte kommer att ändra vår förhandlingsposition", tillade talesmannen.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnade också för att å andra sidan vissa medlemsstater växer otåliga mot Storbritannien.
"Storbritannien och EU delar gemensamma värderingar", sa hon på en videokonferens online på måndagen. "Om vi inte lyckades nå en överenskommelse, skulle det inte sända en bra signal", tillade hon.
Källa: euobserver