Nyheter
Fiskarbröderna från Hönö gav sig ut på hummerpremiär
Storgöteborg:
Den som lyckas fånga årets första hummer kan kamma hem tiotusentals kronor på auktionen. GP följde med två hummerjägare som trots dåliga odds gjorde ett försök.
Under havstäcket gömmer sig svart guld. Ett fåtal stjärnor stirrar på motorbåten GG 253 Port Said som ligger förtöjd på Hönö.
Klockan är strax innan 06.00. Om en timme startar årets hummerpremiär.
Fiskarbröderna Sven-Göran ”Svenne” och Jan Hansson har staplat hummertinor i aktern på båten vilka trängs med tunnor fulla av saltade laxrester, makrill och sill. Totalt har de köpt på sig ett halvt ton bete som ska locka hummern ur sina gömmor och in i burarna för att sedan säljas på Göteborgs fiskauktion ett dygn senare.
– Vi har ingen aning om våra chanser, vi har aldrig försökt bli först innan, säger Svenne Hansson.
Bröderna kastar loss, som så många gånger förr – de har fiskat ihop i 40 år. Storebror Jan, 76 år, började som yrkesfiskare 1959. Svenne inledde sin fiskekarriär på 1970-talet. Mellan 1980 och 2009 fiskade de tillsammans, tills Svenne öppnade Havskatten hotell och vandrarhem. Därefter arrangerar han guidade hummerturer med övernattande gäster. Sedan dess har de inte missat hummerpremiären. I år är dock första gången de försöker få med en hummer till fiskeauktionen.
Jan gick i pension samma år Havskatten öppnade. Stormarna på Nordsjön förföljer honom i drömmarna än i dag.
– Jag sov bara två timmar i natt, säger han.
”Det här är havets älgjakt. Nu är det tävling”
Som före detta yrkesfiskare får de lägga ut 40 hummertinor. Det är ett renodlat precisionsjobb. Tinorna släpps på 15 till 20 meters djup och ska hamna på sluttningen mellan sandbotten och grunden.
– Vi har väl ungefär 20 kvadratmeter att jobba med, säger Svenne.
På bordet ligger Hönökakor med ost inlindande i gladpack. En kanna kaffe står säkrad i vasken. Jan förbereder årets första tina. Svenne sätter kurs mot Vinga.
– Det här är havets älgjakt. Nu är det tävling, säger Svenne.
Någonstans under Port Said, i det 15 grader varma vattnet, lurar hummern. Tråcklar sig ur sin bohåla, klättrar över den steniga havsbotten. Rovfiskar som torsk och bleka hotar den unga hummern. I vuxen ålder saknar den naturliga fiender. Någonstans där ute doftar betet. Ska den gå igenom sin sista metamorfos: från vitt kött till svart guld?
Hummerpremiären föds
Hummerfiske i stor skala har pågått sedan 1600-talet. Enligt Andreas Sundelöf, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU och en av landets ledande hummerexperter, ska det ha varit holländska handelsmän som etablerade första hummerfisket för export på svenska västkusten. Eftersom fisket tilläts året om fanns ingen hummerpremiär. Redan under 1700-talet började diskussioner om man skulle införa ett sommaruppehåll för hummerfisket. Det dröjde dock till 1833 innan det infördes fredningstid för hummerfisket i hela Bohusläns skärgård. Hummerpremiären föddes.
Dagens priser där ett kilogram kan gå för tiotusentals kronor lär det dock inte varit tal om. Historierna om hummerns status som lyxvara går dock isär. Vissa menar att hovet glufsade i sig hummer, gärna så små som möjligt. Samtidigt ska det ha funnits så gott om hummer att kustbefolkningen såg kräftdjuret som ”fattigmanskost” och åt därför hummern i smyg och gömde skalen.
Ända sedan 1875 har man fört fångststatistik över hummer.
– Det är en av våra längsta dataserier bland kommersiella fiskar. Det är unikt på det sättet att vi har data på fångster innan fisket blev så stort att det verkar ha påverkat beståndet nämnvärt. Med hjälp av datan kan vi följa beståndets genomutveckling av hårdare fiske, säger Andreas Sundelöf.
Forskningsprojekt ska kartlägga hummerbeståndet
Under 1920- och 1930-talet var hummerfiske en viktig bisyssla för västsvenska stenhuggare och har sedan dess utvecklats till ett populärt fritidsfiske. Efter andra världskriget började hummerbeståndet minska dramatiskt och reglerna skärptes ytterligare med kortare säsongsfiske och högre minimimått. Sedan 1985 är det inte längre tillåtet att fånga hummer med rom och tinorna måste ha flyktöppningar större än 60 millimeter så små humrar lyckas rymma.
I augusti 2021 ledde Andreas Sundelöf forskningsprojektet Lobserve där SLU Aqua tog hjälp av allmänheten för att beräkna hummerbeståndet. Under tre veckor fick rutinerade hummerfiskare dispens för att fiska hummer när de inte påverkas av tiotusentals tinor som trängs på botten. De sydde igen flyktöppningarna så även de minsta följde med upp, markerade hummern och släppte tillbaka fångsten. I skrivande stund analyserar forskarna resultatet.
– Det är komplicerat eftersom det är första gången vi utför studien och har lite att jämföra med. Vi vet att det fångats mycket liten hummer, vilket är kul att se. Det är inte så konstigt heller eftersom humrars beteende är temperaturstyrt. De är segare och rör sig mindre i kalla vatten, säger han.
Utöver belastat hummerbestånd har storlekarna minskat. Men sedan reglerna kring hummerfisket skärptes ytterligare 2017 har beståndet hämtat sig något.
– Den har varit konstant låg under många år. De senaste åren har vi sett en viss förbättring, men vi kan inte blåsa över faran än, säger Andreas Sundelöf.
LÄS MER: Varningen: Tjuvfiske med hummertinor sker i döda personers namn
Omringade av hummerjägare
Vingas fyr reser sig som en stolt siluett när solen är på väg upp över Göteborg. Klockan är två minuter i sju. Svenne mumlar tyst för sig själv: 13 meter. 14. 15. 16 meter.
– La gå! ropar han åt brorsan så fort minutvisaren slår sju och de befinner sig på 21 meters djup.
Jan kastar i den 17 kilogram tunga buren. 39 tinor återstår. När havet sväljer den 35 meter långa linan skriker han:
– Det är klart!
Svenne sätter ett kryss på sjökortet, bokför var han lagt tinan så de hittar den när hummern ska plockas upp.
Han bökar runt på durken och hittar en femkrona.
– En lyckopeng, utbrister Jan.
Ett tiotal andra hummerfiskare flankerar Port Said och Svenne tvingas köra slalom för att inte få in deras linor i propellern. Jan kastar outtröttligt i tina, efter tina, efter tina. Förbereder varsamt en i taget. Stoppar ner ett par laxhuvuden, en sill och en makrill i påsen inuti tinan.
– Vi är ju fiskare, då vill man träffa rätt. Sätter du den precis utanför ett bo kan du få fem humrar. Det här är jobbet, att få de precis där man vill ha den – alldeles vid kanten till grundet, säger Svenne och skriker ”la gå” varpå Jan blixtsnabbt häver en tina överbord.
Hummern försvinner spårlöst i flera år
Trots att människan fiskat hummer i minst 400 år kvarstår ett par mysterium som gäckar forskare och fiskare. Honan bär äggen i två år innan de kläcks. De första två veckorna, när hummern befinner sig i larvstadiet, svävar de planlöst runt i vattenmassorna. Därefter börjar den likna en miniatyrhummer, blir plötsligt aktiv och simmar som en torped mot botten. Sen försvinner den spårlöst. I fyra eller fem år.
– Vi lyckas inte fånga små humrar. De måste finnas där, men var de håller hus vet vi inte, säger Andreas Sundelöf.
Den minsta hummer SLU Aqua hittat är drygt 50 millimeter över ryggskölden, ungefär som en hyggligt stor havskräfta.
– De kan leva på lera genom att filtrera och äta lermaterial. Det kanske är det de gör, för att de inte vågar göra annat. Vi har väldigt lite information, vilket är oerhört spännande, säger han.
Hummern George påstods vara 140 år gammal
Ett annat mysterium är hur gamla de blir. Enligt en populär litteraturstudie kan de bli 45 år. En hummer som kallades George uppskattades vara 140 år när han köptes 2008 av en restaurangägare i New York som använde honom som lockbete för att få fler gäster. Enligt BBC kunde George åldersbestämmas utifrån sin vikt. Det är dock ett dåligt mått på hur gammal en hummer är, menar Andreas Sundelöf.
– En större hummer är sannolikt äldre än en mindre men de växer väldigt olika fort. Att de kan bli gamla är det inget snack om. Det finns inget som tyder på någon slags ålderdom och lever de fritt från fiske blir de 170, 180 millimeter över ryggskölden och kan leva väldigt länge, säger han.
LÄS MER: Erfaren hummerfiskare sökes
”Nu börjar vi fiska”
Jan torkar bort vatten från ögonbrynen med tummarna, blinkar bort saltstänk ur ögonen och biter sig i läppen. Han griper tag om en cirka tre meter lång hemmasnickrad båtshake och greppar tag om bojen som markerar deras hummertina.
– Nu börjar vi fiska, säger Svenne när de hissar upp den första hummertinan.
Utöver en sjöstjärna gapar buren tom. Nästa likaså. I den tredje är det fångst.
– Krabba. De där rovdjuren är ju överallt, suckar Jan, krossar den mot relingen och kastar in resterna i buren för att skrämma bort andra krabbor.
De försöker med ytterligare två tinor. En krabba hänger i polyesternätet innan den tappar taget och sjunker mot botten.
Fem timmar har gått sedan första hummertinan slängdes i. Det är för lite, konstaterar bröderna Hansson besviket. Debuten på hummerauktionen får vänta.
– Det blir inga 40 000 kronor i år heller. Det har ändå blivit lite hysteri över det hela, säger Svenne.
Källa: Göteborgs Posten