Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-05-08

Fiskare åtalas – var ute efter krabbhanarnas klor

Fiskaren ska bara ha varit ute efter hanarnas klor, därefter kastades 724 kilo krabbor tillbaka i havet igen.
”Ett förfarande som orsakar krabban otillbörligt lidande", menar myndigheten.
– Alla som fiskar krabba gör på samma sätt som jag har gjort, säger den nu åtalade i förhör.

När yrkesfiskaren lade till med sin fiskebåt vid hamnen på en ö i Göteborgs skärgård en februari dag förra året möttes han av Havs- och vattenmyndighetens (HaV) kontrollanter.

De noterade att mannen hade landat 363 kilo krabba, varav 181 kilo bestod av hela krabbor och 182 kilo var avskilda krabbklor.

För krabbfiske i Nordsjön, däribland Kattegatt och Skagerrak, gäller följande när man fiskar med burar, tinor eller mjärdar: Högst en procent av vikten av den totala fångsten får bestå av enskilda krabbklor.

Syftet med detta är att motverka den typen av fiske där klorna bryts av och att den levande krabban därefter släpps ner i vattnet igen. "Ett förfarande som orsakar krabban otillbörligt lidande", enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

724 kilo hanar kastade i havet

Fiskarens fångst i det nu aktuella ärendet bestod av 50 procent avskilda krabbklor.

I ett inspektionsprotokoll står det att "samtliga hanar på en total vikt av 724 kg har slängts i havet".

Efter händelsen i februari meddelade HaV mannen om att de övervägde att åtalsanmäla mannen.

Det framgår att han vid ett tidigare tillfälle fått en påminnelse om regeln efter att ha kommit i land med för stod andel krabbklor.

Mannen fick möjlighet att yttra sig och inledde med att kalla det hela "beklagligt och väldigt ledsamt".

Enligt hans försvar har HaV gjort många kontroller tidigare utan att ha informerat om lagen. "Vid vissa tillfällen har kontrollanterna endast konstaterat att det "bara" varit krabba så har man gått vidare".

Mannens motiveringar

I sitt yttrande skriver mannen att hanens kropp inte innehåller någon direkt mat, därför är det bara dess klor som är värdefulla. I ett antal punkter motiverar han varför hanarnas klor ska brytas ute till havs, enligt hans mening:

• "När alla hankrabbor ska samlas ombord och förvaras under fiskeresan så biter dom ihjäl varandra och biter sönder klorna på varandra. Detta försämrar fångstvärdet och bidrar till mer lidande för krabban".

• "Vissa krabbor som fångas har en större klo och en mindre då krabbans klor växer ut igen. Då tas den stora klon och krabban kan leva vidare. Om all krabba skall tas iland kommer detta försämra krabbeståndet".

• "Fiskarens incitament att döda krabban när klorna bryts ute på havet är självklart: man vill inte fånga den klolösa krabban igen. Samt att krabban blir mat åt andra djur. Alternativet är mycket sämre; klorna bryts vid kaj och sen dumpas i en stor hög utanför hamnen på en syrefattig botten".

Följer numera reglerna

Mannen avslutar sitt yttrande med en önskan om att det i framtiden ska finnas ett bättre regelverk som kan gynna det svenska småskaliga fisket. För om det väcks åtal "ställer jag mig frågan är de värt att fortsätta?".

Utredningen ledde ändå fram till att mannen åtalats för brott mot fiskelagen.

– Alla som fiskar krabba gör på samma sätt som jag har gjort, uttrycker han i förhör.

Sedan den senaste kontrollen säger han sig dock följa rådande regler.

 

Källa: Göteborgs-Posten




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer