Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-11-22

Fiskare oroad över framtiden: ”Vindkraften byggs mitt i torskens barnkammare”

Vindkraften är huvudspåret för att trygga Skånes elförsörjning – men torskfiskaren Johan Linde känner sig klämd mellan kvoter, reservat och nu vindmöllor: ”De gör allt för att krympa våra områden”.

Fiskeribranschen vill ha ekonomisk ersättning för uteblivna fångster.

– Det är sånt väder vi behöver! Riktiga stormar!

För att torsken ska trivas krävs rejäla vindar som blandar upp vattnet med mer syre och med salt västerifrån. Det krävs en viss salthalt för att torskrommen ska flyta och så småningom bli torskbebisar, annars sjunker rommen till botten och dör av syrebrist.

Så bra blåst som det varit den senaste tiden har det inte varit på många år.

Dagens fångst är över förväntan: 350 kilo torsk jämfört mot bara 25 kilo föregående fisketur. Johan Linde är klar tidigt i dag.

TA träffar trelleborgaren Johan Linde i Skåre hamn – här låg hans hemmahamn tidigare, innan han flyttade båten till Lomma för några år sen när fisket här blev allt sämre.

Torsk och sill är basen, stenbit på vintern och plattfisk på sommaren. Det är garnfiske: Näten sätts ut och fisken simmar in i det. Storleken på maskorna avgör vilken fisk de får. Fisken går till butik och till uppköparen Skillinge fisk-impex i Simrishamn – och vidare till tallriken.

Pressen ökar på fiskare, menar Linde:

• Stora områden blir marina reservat.

• Sälen härjar – Johan Linde jämför det med en vargattack i en fårhage.

• I de nya fiskekvoterna får man inte medvetet fiska någon torsk alls i hela Östersjön. Alla Johans Lindes redskap är anpassade för torsk, kanske behöver han låta verksamheten ligga nere under något eller några år tills kvoterna är generösare? Många åker till Västerhavet i stället, enligt Tommy Lang på producentorganisationen HKPO, men Johan Linde har inga kvoter där. Han får inte gå längre norr än Kullahalvön.

Östersjötorsken är rödlistad som ”sårbar” i Artdatabanken – samtidigt som Johan Lindes upplevelse är att det ändå finns en hel del torsk.

All fångad fisk blir såld, men priserna kunde varit bättre, tycker Johan Linde. Samtidigt är omkostnaderna små. Det går runt, hjälpligt.

Men nu kommer vindkraften ovanpå allt. Danska energijätten Örsted planerar en riktig bjässe till vindkraftspark i en tid då experterna är överens om att Skåne kraftigt måste bygga ut sin elproduktion för att klara elektrifieringen av samhället.

Skåne havsvindpark ska ligga 22 kilometer ute i havet från Smygehamn och Beddinge bort till Sandhammaren – Johan Linde kallar området för torskens barnkammare. Här möts det ostliga och västliga torskbeståndet för att leka.

– De lyckas verkligen hitta de historiskt bästa fiskeställena när de ska bygga vindkraft! Och man bygger där nu, när torskbeståndet inte riktigt är i balans, säger Linde.

Han fiskar själv inte särskilt mycket just där, men stör man fisken och slår ut barnkammaren påverkas fisket även på andra platser, menar han.

– Över tid självdör fisket om fisken inte kan reproducera sig tillräckligt mycket.

Johan Linde brukar inte fiska just där Skåne havsvindpark ska byggas, men är rädd för att vindparken får konsekvenser även på andra platser.

Örsted har nyligen avslutat sitt samråd där de frågat myndigheter, organisationer och andra berörda om åsikter innan de jobbar vidare med tillståndsprocessen.

Det ska sägas att många av remissinstanserna inte har något att klaga på. Men fiskeribranschen skriker stopp.

Organisationer som Havs- och kustfiskarnas producentorganisation (HKPO), Swedish pelagic federation producentorganisation (SPF PO) och Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är emot att man bygger Skåne havsvindpark. De varnar för en ”katastrofal torsksituation” som kan förvärras och två av tre producentorganisationer vill ha ekonomisk ersättning för förstörda framtida fiskemöjligheter.

Samexistens är omöjlig, menar SPF PO. Pelagiskt fiske – alltså fiske som inte sker nära havsbotten – där man använder redskapen trål och not kräver stora utrymmen och man vet av erfarenhet från andra platser att det inte går att fiska mellan vindmöllorna.

– Visst, det är fiskestopp i dag men vindkraftsetableringen skadar för all framtid möjlighet till nyetablering av yrkesfiskare när väl torskfisket kan öppnas igen, säger Tommy Lang på HKPO.

Örsted medger att det storskaliga trål- och notfisket antagligen kommer att försämras, samtidigt som småskaligt fiske med garn och långrev nog inte påverkas lika mycket. Ambitionen är att hålla området öppet för fiskare i den omfattning det är möjligt – de valde den här placeringen just för att undvika områden som är klassade som riksintresse för yrkesfiskare, skriver de. De menar att det finns andra områden som är bättre fiskevatten.

Örsted skriver att de ska ta skyddsåtgärder för att minska påverkan på exempelvis torsk under tiden vindkraftsparken byggs.

Samtidigt argumenterar de för att vindkraftens fundament kan fungera som artificiella rev – bra för torsken, och därmed bra för fisket.

– Möjligtvis att det kan växa musslor på fundamenten, det kan jag köpa. Men det lär bli totalt trålförbud. Du kommer aldrig komma åt det området igen, tror Johan Linde.

SPF PO är också oroade över den sammanlagda effekten av alla vindkraftparker som byggts eller planerats i södra Östersjön.

– Det blir inget fiskevatten kvar överhuvudtaget. De områden där de inte bygger vindkraft kommer all trafik att gå. Det kommer bli korridorer där fartygen kan gå, där är tanken att vi ska fiska. Det blir nog svårt, säger Peter Söderberg, som trålar sill med Skillinge som hemmahamn, och kväver ett skratt.

Tre bröder med två båtar har fiskat sill i fyra generationer. Peter Söderberg rabblar namn på havsområden och tyska vindparker. Han vittnar om hur nya vindkraftparker gång på gång under hans karriär skrämmer iväg sillen och får den att söka nya områden. Vem vet var den hamnar nästa gång?

Dessutom pressas han av sänkta fiskekvoter i Östersjön – Peter Söderberg hävdar att havet egentligen är fullt av sill, men när man ska undersöka beståndet har fisken skrämts bort av vindkraften, och då sänks kvoten.

– Förr och senare får nog fisket stryka på foten när det är vindmöllor överallt.

Örsted jobbar vidare med projektet och har lämnat in en miljökonsekvensbeskrivningen till myndigheterna. En viktig milstolpe, slår de fast. TA har sökt projektledaren för intervju utan att få svar.

FAKTA:

Sjöfarten riskerar också att drabbas

• Skåne havsvindpark ska också ligga mitt i ett intensivt fartygsstråk. Sjöfartsverket varnar för påverkan på sjötrafiken: Om ett fartyg lastat med farligt gods krockar med ett vindkraftverk finns risk för utsläpp och fara för människoliv.

• Trafiken till och från hamnarna i Trelleborg och Ystad passerar genom området. Det kan ge störningar när trafiken får ändra rutter.

Johan Wahlström, enhetschef på Sjöfartsverket: ”Det blir en kumulativ effekt av alla parker som planeras. En kanske går bra, men när det blir flera blir det som en labyrint på havet. Det behöver inte vara en stor påverkan, men i långa loppet blir det längre resväg för färjorna. Det blir dels en försening tidsmässigt, och dels en ökad bränslekostnad och ökad miljöpåverkan”.

• Sjöfartsverket kommer troligtvis inte ge sin välsignelse till planerna, som de ser ut i dag, när Örsted ska lämna in en skarp ansökan.

• Örsted har svarat att de har en dialog med bland annat Sjöfartsverket om avstånd och säkerhetszoner. Det pågår ett arbete med riskanalyser. Inga vindkraftverk, plattformar eller transformatorstationer ska byggas på de platser där sjötrafik räknas som riksintresse, lovar Örsted.

• Räcker det? För tidigt att säga, enligt Johan Wahlström.

FAKTA:

Triton byggs på samma plats

Energibolaget Ox2 vill bygga en egen vindkraftspark vid namn Triton i samma område som Skåne Havsvindpark planeras.

Resultatet från deras samråd är i skrivande stund inte offentligt ännu – huruvida de kommer behöva hantera samma heta potatisar som Örsted återstår att se.


Länk till artikeln

 

Källa: Trelleborgs Allehanda




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer