Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-04-19

Fiskare rasar mot den planerade vindkraftsparken

 

Det planeras för en flytande vindkraftspark i Skagerrak. Det är företaget Freja offshore som vill bygga totalt 165 vindkraftverk fyra mil utanför Lysekils kust. Men planerna har mötts av kritik, inte minst från Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO.
– Kustkulturen hotas av att dö ut, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i organisationen.

På tisdagen kom beskedet att Freja offshore lämnat in en ansökan till Klimat- och näringsdepartementet om att bygga 165 flytande vindkraftverk i höjd med Lysekil. Nyheten tas inte emot väl av Peter Ronelöv Olsson, ordförande i SFPO.

– Hela kustkulturen hotas av att dö ut. Det är förödande för hela fiskebranschen, säger han.

Peter Ronelöv Olsson ställer sig också kritisk till bristen på kommunikation från företagets sida. Han säger att han hört att det varit på gång en stor vindkraftspark utanför Lysekil, men SFPO har inte varit inblandade i någon dialog kring det hela och det är något man ställer sig kritisk till.

Dessutom menar han att fiskeställena blir allt färre i takt med att havet, som han beskriver det, industrialiseras.

– De vill helst kringgå oss genom att påstå att de pratar med fiskare, men jag vet inte vilka det är de pratar med. Det här är ingen ärlig industri. Det handlar om att de vill industrialisera havet, vilket är vår arbetsplats. Det är en slags nykolonialistisk anda, dundrar Peter Ronelöv Olsson och fortsätter med att dra jämförelsen ett steg längre:

– Vi är nutidens indianer och de som vill bygga vindkraftverken är den vite mannen som kommer och roffar åt sig.

”Vi kommer prata med alla”

Magnus Hallman är vd på Freja offshore och för Bohusläningen berättar han att man precis börjat inleda diskussioner med fiskare. Han uppger att man under måndagen hade möte med det pelagiska fisket.

– Det kommer att ske en kontinuerlig dialog med berörda intressenter under hela den här processen. Vi ska ska både bygga och driva anläggningarna om det här blir verklighet och då måste vi bete oss som goda grannar, säger Magnus Hallman.

Kritiken till trots så tror Magnus Hallman att det hela går att lösa. Han säger att han inte vill att någon ska känna sig överkörd och att det är viktigt att man hittar en gemensam väg framåt.

– Vi vill inte göra oss ovän med någon. Sen har jag inte varit i företaget mer än ett år ungefär och har det skett något tokigt innan jag tillträdde så är det inget som kommer att upprepas. Vi vill föra en kontinuerlig dialog.

Projekten kallas Mareld. Inom det blåmarkerade området planeras vindkraftparken att byggas.

Projekten kallas Mareld. Inom det blåmarkerade området planeras vindkraftparken att byggas.


Färre vindkraftverk än först planerat

Företagets plan var initialt att bygga 230 vindkraftverk i den nya parken. Till slut landade man dock i att 165 var en mer rimlig siffra utifrån de uträkningar man gjorde. Att vindkraftverken dessutom blir flytande menar Magnus Hallman leder till än färre intressekonflikter.

– Det är också en aspekt vi vägt in såklart. Sen flyttar vi vindkraftverken ytterligare tio kilometer ut i havet. De flytande vindkraftverken stör inte det marina livet på samma sätt heller, säger Hallman och fortsätter:

– Det här är också något som, om det godkänns, kommer skapa arbetstillfällen och då kan vi inte göra oss ovän med de som verkar och lever i området.

Kommunen försiktigt positiv

Oron är dock stor bland yrkesfiskarna längs med västkusten, menar Peter Ronelöv Olsson. Oron i sin tur leder till att ingen vågar investera i fisket längre. Skulle planerna för vindkraftsparken godkännas så säger han att man från SFPO:s sida kommer att bestrida det hela.

– Vi kan inte acceptera det här. Vi får såklart invänta beslutet, men vi kommer kämpa ända in i kaklet för att det inte ska bli verklighet.

Från Lysekils kommun är man dock försiktigt positiv till planerna kring vindkraftparken. Däremot poängterar man att det är väldigt tidigt i processen. Kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson (S) säger att det finns vissa detaljer man tittat närmare på.

– Bland annat handlar det om hur fisket påverkas och hur synlig parken kommer att vara från land. Sen måste det utredas mer kring den ekologiska aspekten i det hela. Men just nu är kommunens inställning försiktigt positiv, säger Jan-Olof Johansson.

Än så länge har han ännu inte märkt av alltför många negativa tongångar kring planerna.

– Det är såklart blandat längs hela kusten, men jag har inte märkt av något stort motstånd.

Huruvida en eventuell vindkraftpark kan medföra arbetstillfällen till kommunen vill inte Jan-Olof Johansson spekulera alltför mycket i.

– Lysekil har ett attraktivt utgångsläge och det klart att vi hoppas att det ska gynna oss.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer