Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2020-02-19

Fiskare satsar på plattfisk istället för torsk

Istället för att ligga still i hamn i och med torskfiskestoppet satsar nu fiskaren Björn Ulups på plattfisk - något som gett bra fångster i vinter och som han ser som framtiden för svenska fiskare.
– Är det något som kan klara oss in i framtiden så är det det här fisket, säger han.  

     
Nästan alla båtar som tidigare fiskat torsk ligger still. Och i sommar blir det även stopp för sillfiskebåtarna. Men vid den lilla kusttrålaren Melina vid fiskekajen i Simrishamn råder aktivitet. Ägaren Björn Ulups och kompanjonen Kent Lundgren sköter om redskapen. När YA hälsar på lagar de en trål som används för skrubbor och rödspättor – något som det visat sig finnas gott om. – Vi är nog såvitt jag vet den enda båten som håller på med det här, säger Björn Ulups och berättar att han istället för att ligga i hamn under torskstoppet ville hitta något annat som kan hålla kustfisket levande.         – Det här är ett försök som vi själva dragit igång, utan stöd hittills. Men det har gått över all förväntan. När vi var ute i fredags trålade vi över 3 700 kilo plattfisk på fem timmar – vi får nästan mer än vi kan hantera. En liten del av fångsten hamnar i disken hos fiskbutiken ett stenkast bort. Det mesta säljs vidare till Danmark och framför allt Holland.         
– Holländarna är väldigt duktiga på plattfisk. Det som är sorgligt är att sen köper vi i Sverige tillbaka fisken hit i panerad form, säger Björn Ulups som hoppas på att en ökad efterfrågan på lokalt fångad spätta och skrubba också skulle kunna innebära bättre möjligheter att förädla och sälja fisken här, både till restauranger och andra konsumenter. 

 – Tyvärr är det väldigt få idag som har smakat riktigt färsk fisk. Den norska torsken numera brukar frysas, skickas till Kina där den tinas och bereds, och sen frysas igen, och så vidare. Och räkor skickas till Afrika. Jag skulle önska att man kunde fånga och äta fisken lokalt. Som det är nu är det ju verkligen inte något bra för klimatet. Björn Ulups menar att fisket efter plattfisk, där fångsten lämnas varje dag, och man använder en typ av utrustning som EU förespråkar, borde ha framtiden för sig. Och nu har de sökt ekonomiskt bidrag för att vidareutveckla projektet. De får också hjälp av fiskarorganisation SFPO (Sveriges fiskares producentorganisation), och Björn sätter också hopp till projektet Färsk fisk från hav till bord som Livsmedelsakademin driver tillsammans med Marint Centrum.
– Vi hoppas på draghjälp för att öka intresset hos restauranger och hos konsumenter. 
 
När det gäller framtiden för torskfisket i Östersjön överlag är Björn Ulups pessimistisk inte minst för sälproblemen, med uppätna fångster och spridningen av levermask.  
– Det är mindre torsk nu i havet än innan stoppet infördes. Men det är möjligt att fiske efter plattfisk kan ge torsken en ökad chans, för de konkurrerar om samma mat.
En sak är jag säker på – är det något som kan klara oss in i framtiden så är det det här fisket på plattfisk.

 

Källa: Ystad Allehanda / Björn Ulups




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer