Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-12-03

Simirishamnsfiskare om sillfiskestoppet:

Kritisk mot storskaliga fiskets metoder

Peter Söderberg har varit fiskare sedan han var 16 år gammal. Med fiskestoppen på torsk och sillen till sommaren är hans framtid osäker. Själv är han väldigt noga med hur mycket som tas upp, ett förfarande som han menar saknas vid större operationer.

Han har över 30 års erfarenhet som yrkesfiskare av sill. Ett yrke han ärvt av sina släktingar i åtminstone tre generationer. Under natten har Peter Söderberg varit ute med båten Kurage och i morse lossades en last i Simrishamns hamn. Nu sitter han med planerna inför framtiden tillsammans med andra involverade aktörer.

– Jag har vilat litegrann i morse åtminstone, säger han med glimten i ögat.

Han har varit med om fiskestopp tidigare men alltid kunnat hantera det på bästa möjliga sätt.

– Man har kunnat hoppa runt lite, ta torsk istället. Det har ju varit sommarstopp tidigare men nu är det mycket värre, speciellt för torskfiskare. Vi sillfiskare tar av bestånden med viss försiktighet, vi tänker mycket på det, hur fisken påverkas nästa år, berättar Peter.

För att få det mesta utav fisket och fiskarna så tar men inte mer än marknaden efterlyser. Hellre låter man bli att fiska under stiltje än att i onödan dra upp näten, menar Peter Söderberg. Dels lyssnar man på marknaden och samarbetspartners. Men viktigast är att djuren finns och frodas, annars finns ingen framtid med arbetet.

– Vi kör in det för allt ska tas tillvara på. Det är bättre att ta mindre fångster så allt går till rätta.

Det aktuella sillfiskestoppet som ska ske nästa år är han av förklarliga skäl starkt kritisk mot. Främst mot att regleringar straffar småskaliga yrkesfiskare när stora industriella båtar tömmer mängder gång på gång.

– Kommer de här riktiga industribåtarna så går det i ett, flera dygn i rad plockar man upp tonvis. Östersjön klarar inte det i längden, säger han.

Nu försöker Peter Söderberg med sin expertis stötta rösterna som höjs för att regleringarna ska ske där de gör störst effekt och att det småskaliga yrkesfisket får möjlighet att finnas kvar.

// André Kvist

Källa: Lokaltidningen Ystad
 
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer