Nyheter
Fiskbarometern: senaste trenden för svensk fisk och skaldjur
På Fiskbarometern presenterar Sveriges lantbruksuniversitet tillstånd och trender för fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten. Nu är bedömningarna för 2023 klara.
Statusen är fortsatt dålig för gädda och abborre i Egentliga Östersjön och inget av bestånden bedöms vara inom biologiskt säkra gränser. Även för siken är läget otillfredsställande i stora delar av Östersjön, förutom i Bottenviken där statusen fortsatt är något bättre. I Vättern ökar antal småkräftor, till stor del beroende på ett hårt fiske.
- För några arter ser du ljusare ut. Till exempel bedöms siklöjan vara inom säkra gränser i alla fyra undersökta områden (Vänern, Vättern, Mälaren och Bottenviken). I Bottenviken har braxen nyligen blivit en målart i yrkesfisket, varför fångsterna tydligt ökat på senare år. Trots de ökade fångsterna är uttaget totalt sett lågt och beståndet bedöms som ” mycket sannolikt inom biologiskt säkra gränser”, säger Stefan Larsson, Fiskbarometerns vetenskapliga redaktör.
Besök Fiskbarometern.se för bedömningar, analyser och texter för samtliga 48 arter och drygt 110 bestånd.
Fakta:
Varje år gör institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) biologiska bedömningar för svenska fisk- och skaldjursbestånd. Översikten beskriver tillstånd och trender för de mest fiskade arterna i havet och de fyra stora sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren. Informationen baseras på den stora mängd data som SLU Aqua varje år samlar in och analyserar.
Arbetet görs på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, och kunskapsunderlaget nyttjas av beslutsfattare vid förvaltning av kommersiellt fiske.
Källa: SLU