Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-06-12

Fiske- och vattenbruksproduktionen når oöverträffade produktionsnivåer

Den globala fiskeri- och vattenbruksproduktionen har nått en aldrig tidigare skådad nivå och vattenbruksproduktionen av vattenlevande djur har för första gången överträffat fångstfisket, enligt en ny rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).
 

2024 års upplaga av The State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA) visar att den globala fiskeri- och vattenbruksproduktionen 2022 uppgick till 223,2 miljoner ton, 4,4 % mer än 2020. Specifikt var produktionen 185,4 miljoner ton vattenlevande djur och 37,8 miljoner ton av alger.

"Även om FAO välkomnar de viktiga framstegen hittills, behövs ytterligare åtgärder för att möjliggöra omvandling och anpassning för att stärka effektiviteten, inkluderingen, motståndskraften och hållbarheten hos vattenlevande livsmedelssystem och befästa deras roll när det gäller att ta itu med livsmedelsosäkerhet, fattigdomsbekämpning och hållbart styre." sa QU Dongyu, FAO:s generaldirektör. "Av denna anledning främjar FAO den blå omvandlingen, med syftet att möta allmänna behov relaterade till bättre produktion, bättre kost, en bättre miljö och ett bättre liv, utan att lämna någon bakom sig."

SOFIA-rapporten kommer att lanseras officiellt vid högnivåevenemanget om havsaktioner med titeln "Immersed in Change", som kommer att äga rum i San José, Costa Rica.

Vattenbruket producerar rekordmängder

År 2022 och för första gången i historien överträffade vattenbruket fångstfisket som den främsta producenten av vattenlevande djur. Den globala vattenbruksproduktionen nådde rekord på 130,9 miljoner ton, varav 94,4 miljoner ton var vattenlevande djur, eller 51 % av den totala vattenlevande djurproduktionen.

Vattenbrukets tillväxt framhäver dess förmåga att fortsätta bidra till att möta den växande globala efterfrågan på skaldjur; Framtida expansion och intensifiering måste dock prioritera hållbarhet och gynna de mest behövande regionerna och samhällena.

För närvarande dominerar ett litet antal länder vattenbrukssektorn. Tio av dem – Kina, Indonesien, Indien, Vietnam, Bangladesh, Filippinerna, Republiken Korea, Norge, Egypten och Chile – producerade mer än 89,8 % av totalen. Men många låginkomstländer i Afrika och Asien förverkligar inte sin fulla potential. Riktad politik, tekniköverföring, kapacitetsutveckling och ansvarsfulla investeringar är avgörande för att främja ett hållbart vattenbruk där det behövs som mest, särskilt i Afrika.

Den globala konsumtionen av vattenlevande livsmedel ökar igen

Den aldrig tidigare skådade produktionen av fisk och skaldjur belyser sektorns potential att ta itu med matosäkerhet och undernäring. Den globala skenbara konsumtionen av livsmedel som härrör från vattenlevande djur nådde 162,5 miljoner ton 2021. Denna siffra har ökat nästan dubbelt så mycket som världens befolkning sedan 1961, och den årliga globala konsumtionen per capita har gått från 9,1 kg 1961 till 20,7 kg 2022.

Av den totala produktionen av vattenlevande djur var 89 % avsedd för direkt konsumtion, vilket understryker den grundläggande roll som fisket och vattenbruket spelar för att upprätthålla den globala livsmedelssäkerheten. Resten användes för indirekta eller icke-livsmedelsändamål, främst produktion av fiskmjöl och fiskolja.

För att främja hälsosam kost och förbättra näringen runt om i världen är det avgörande att främja ökad konsumtion från hållbara källor. Vattenlevande livsmedel ger högkvalitativt protein — 15 % av animaliskt protein och 6 % av världens totala mängd — och viktiga näringsämnen som omega-3-fettsyror, mineraler och vitaminer. År 2021 stod de för minst 20 % av proteinintaget per capita från alla animaliska källor för 3,2 miljarder människor.

FAO förutser en ökning av produktion och konsumtion

SOFIA innehåller också FAO:s utsikter för fiske och vattenbruk, som förutspår en ökning av den globala produktionen och den uppenbara konsumtionen för perioden fram till 2032.

Produktionen av vattenlevande djur förväntas öka med 10 % till 2032 för att nå 205 miljoner ton. Denna ökning kommer att bero på utbyggnaden av vattenbruket och återhämtningen av fångstfisket.

SOFIA förutspår att den skenbara konsumtionen kommer att öka med 12 % för att leverera i genomsnitt 21,3 kg per capita 2032. Stigande inkomster och urbanisering, förbättringar av metoder efter skörd och distributions- och mattrender driver det mesta av denna ökning.

Den uppenbara konsumtionen per capita i Afrika kommer dock att fortsätta att minska eftersom produktionsprognoserna kanske inte håller jämna steg med befolkningstillväxten. Denna situation är särskilt alarmerande för Afrika söder om Sahara, där många länder är beroende av fisk och skaldjur för att tillgodose sina näringsbehov, särskilt animaliska proteiner och mikronäringsämnen.

Rapporten presenterar också ett scenario som visar de möjliga konsekvenserna av populationsdynamiken på tillgången på vattenlevande djurfoder fram till 2050. På grund av ökningen av den globala befolkningen, bibehålla den uppenbara konsumtionen av vattenlevande animaliska livsmedel fram till 2050 i Den beräknade 2022 års nivå på 20,7 kg per capita skulle kräva en ökning av den totala tillgången på vattenlevande djurfoder med 36 miljoner ton, en ökning med 22 %. Detta understryker behovet av att påskynda prioriterade åtgärder för den blå omvandlingen, i en värld där fisk och skaldjur spelar en större roll för att få slut på hunger, undernäring och fattigdom.

Undertecknare av en skrivelse mot vattenbruk

Undertecknarna av brevet ber FAO att förklara hur fiskodlingar kan anses vara hållbara. FAO kräver att vild fisk utesluts från hållbart vattenbruk, med tanke på den ökande användningen av antibiotika och kemikalier för att kontrollera sjukdomar och parasiter

Mer än 160 grupper har undertecknat ett brev till Manuel Barange, FAO:s fiskeriofficer, där de uppmanar till att utesluta odling av köttätande fisk – som lax, havsruda och havsabborre – från definitionen av "hållbart vattenbruk". Detta initiativ, organiserat av Rauch Foundation, belyser behovet av att skilja mellan verkligt hållbara vattenbruksmetoder och sådana som är skadliga för den marina miljön.

Eva Douzinas, ordförande för Rauch Foundation, uttryckte oro över vattenbruksindustrins inverkan på våra hav. På World Oceans Day lyfte han fram hur fiskodlingsmetoder för köttätande arter är ohållbara och destruktiva för marina ekosystem, utarmar vilda fiskpopulationer och äventyrar den biologiska mångfalden.

Trots dessa farhågor har FAO satt upp ett mål på 75 % tillväxt inom hållbart globalt vattenbruk till 2040. Samtidigt har Europeiska unionen donerat 1,2 miljarder euro till vattenbruket sedan 2014, med en betydande del av dessa medel till marina köttätande fiskodlingar i Spanien , Italien och Grekland.

Catalina Cendoya, chef för Global Salmon Farming Resistance, påpekade att industriella fiskodlingar är mycket förorenande och skapar döda zoner runt näten på grund av den stora mängden avföring och avfall som genereras. Detta leder till att det bildas lager av silt som kan bli två meter djupt, vilket visar att nuvarande regler inte är tillräckliga för att kontrollera dessa effekter.

Uppmaningen till FA O
Undertecknarna av brevet ber FAO att förklara hur köttätande fiskodlingar kan anses vara hållbara, med tanke på den ökande användningen av antibiotika och kemikalier för att bekämpa sjukdomar och parasiter. Dessutom konsumerar köttätande fiskodling mer vild fisk än vad som produceras, vilket bidrar till en oetisk överföring av näringsämnen från det globala södern till industriländer.

Andra rapporterade problem är övergödningen av vatten nära fiskodlingar, flykten av odlad fisk och skadorna på bentiska livsmiljöer som Posidonia ängar, avgörande för att ta bort kol från atmosfären Cendoya avslutades med en uppmaning till 2024 Bli året FAO och EU vidta åtgärder för att skydda haven och säkerställa hållbarhet för framtida generationer Uppmanade människor runt om i världen att utbilda sig, skriva under namninsamlingen mot fiskodlingar och sluta köpa odlad fisk. negativa effekter av köttätande fiskodlingar och behovet av att främja verkligt hållbara vattenbruksmetoder.

APROMARs försvar av vattenbruket

Aquaculture Business Association of Spain (APROMAR) har genom ett brev hård kritiserat de "oacceptabla trakasserierna" som spanska vattenbruksföretag har utsatts för sedan några veckor tillbaka av Animal Welfare Observatory, en organisation som ägnar sig åt att förbättra levnadsvillkoren för djur som är avsedda att för mänsklig konsumtion.

I ett öppet brev adresserat till Guillermo Moreno, verkställande direktör för Animal Welfare Observatory, och som kan laddas ner nedan, kritiserar APROMAR en kampanj som genomförts av denna organisation som försöker misskreditera vattenbruksföretagens praxis i Spanien genom att använda "falsk information, partisk eller dekontextualiserad.”

APROMAR, tillägger de, visar sitt engagemang för djurskydd genom att vara en pionjär i skapandet av banbrytande guider och tvärsektoriella arbetsgrupper för att förbättra djurskyddspraxis inom vattenbruk, i samarbete med universitet, ministerier och icke-statliga organisationer, inklusive tills nyligen Animal Welfare Observatory .

Dessa guider och arbeten som har utförts av APROMAR, tillägger de, har samarbete och vetenskaplig rigor, och inte i mediaintressen.

De för sin del tillskriver observatoriets inställning till ett "behov av ryktbarhet och finansiering, snarare än ett verkligt intresse för djurskydd."

APROMAR avslutar med att bjuda in observatoriet att återuppta ett konstruktivt samarbete baserat på vetenskapliga bevis, om dess intresse verkligen är "att främja vattenbruksfiskarnas välbefinnande."

 

 

Källa: Europa Azul




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer