Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-12-13

Fiskebråk med Norge kan bli dödsstöten för svenskt räkfiske: ”Man tappar hoppet”

Det svenska räkfisket – och i förlängningen stora delar av den svenska fiskerinäringen – hotas av Norges beslut att stoppa gränsöverskridande fiske, enligt branschen. Varken regeringen eller den ansvariga myndigheten kan finna någon rimlig förklaring till Norges agerande.

– Det är taget på politisk nivå utan hänsyn till de ramavtal vi har med Norge, säger Bart Adriaenssens, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Sedan 1960-talet har Sverige, Norge och Danmark samarbetat kring fisket i Skagerrak. Under de årliga konsultationerna mellan EU och Norge om nästa års fiske meddelade Norge på fredagen att man stoppar det tidigare gränsöverskridande fisket länderna emellan och från och med den 1 januari frångår ett nästan 60 år långt samarbete. Ett beslut som varken regeringen, den svenska Havs- och vattenmyndigheten eller fiskeribranschen hittar någon rimlig förklaring till.

– Det blir administrativt väldigt krångligt och det kommer att gå åt mer drivmedel som inte är bra för vare sig miljö, klimat eller plånbok, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till DN.

Den svenska regeringen gör bedömningen att gemensamma regler för fisket i Skagerrak är något bra, som gör att det blir enklare att kontrollera. Ett ensigt förbud riskerar tvärtom att försvåra samarbetet som ligger till grund för det så kallade Skagerrakavtalet mellan EU och Norge, enligt Kullgren.

Förändringen innebär att svenska och danska fiskebåtar kommer att behöva rapportera till norska myndigheter när de passerar in och ut på norska vatten, något som kan ske flera gånger per dag. Tidigare har norska, svenska och danska fartyg kunnat passera respektive gränser utan att hissa upp sina fiskeredskap.

– Nu kommer båtarna behöva stanna, ta upp alla redskap och anmäla hur mycket de har ombord för att sedan få tillstånd av Norge att komma in. Det gör det betydligt mycket svårare att bedriva fiske, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för branschorganisationen Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO.

Särskilt räkfisket påverkas av de nya reglerna. Det beror på att räkor fiskas främst i centrala Skagerrak och i den norska rännan ut mot Nordsjön. Räkfisket står i dag för runt tio procent av värdet inom den svenska fiskenäringen, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

– Räkfisket är smörjningen i hela vårt system. Verksamheten genererar pengar året runt och gör så att vi kan ha transporter och fiskeauktioner. Systemet klarar inte av det tappet det skulle innebära, säger Peter Ronelöv Olsson.

Även om svenska yrkesfiskare har fått kritik för att inte rapportera in rätt fångster och för att slänga tillbaka små räkor i havet till förmån för större, mer lönsamma räkor, ska det inte ligga till grund för beslutet. Att två danska fartyg 2021 ertappades med att överfiska hälleflundra inom Norges ekonomiska zon skulle däremot, åtminstone delvis, kunna förklara varför Norge nu skärper reglerna. Saken blev till politik i det norska stortinget, som enligt Bart Adriaenssens, utredare på fiskeregleringsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, krävde ett stopp för överträdelser i det gränsöverskridande hälleflundrafisket.

– Vi tolkar det som att den norska ministern har övertolkat beslutet i stortinget och i stället satt stopp för hela det gränsöverskridande fisket. Vi säger inte att det inte finns utmaningar med ett hållbart fiske i Skagerrak, men vi anser att de utmaningarna ska lösas av EU och Norge gemensamt och vi har bidragit med flera förslag på hur. Beslutet är taget på politiskt nivå utan hänsyn till de ramavtal vi har med Norge, och riskerar det goda samarbetet som har varit praxis i frågor som rör gemensam förvaltade fiskbestånd säger han.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande för branschorganisationen Sveriges fiskares producentorganisation.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande för branschorganisationen Sveriges fiskares producentorganisation. Foto: Privat

Adriaenssens tror inte att Norge har gjort en ordentlig konsekvensanalys innan man gått till beslutsfattande.

– Vi har försökt tala om för Norge att vi ser att det här motverkar kontroll och hållbar förvaltning i Skagerrak men vi har bara fått som svar att de inte har möjlighet att konsultera med oss. Risken är att åtgärden motverkar hållbar fiskeförvaltning i Skagerrak genom att ta bort incitament för gemensamma lösningar. Samtidigt finns risk att fisket koncentrerar sig i mindre områden eller flyttar sig till områden som är mer ekologiskt sårbara.

Vid sidan av det norska förbudet planeras två nya vindkraftsparker: Poseidon utanför Tjörn och Mareld utanför Lysekil. De föreslagna platserna är några av de bästa fiskeplatserna i Skagerrak, enligt Ronelöv Olsson på Sveriges fiskares producentorganisation. Länsstyrelsen väntas ta ställning till ansökningarna i början av nästa år, men Peter Ronelöv Olsson beskriver redan nu en bransch på väg utför. Fiskebåtar som läggs ut för försäljning, politiker som inte bryr sig, till och ett framtidshopp som allt eftersom, dör.

– Att placera vindkraftsverk i Skagerak, det sista matproducerande havet vi har kvar, det är bara hål i huvudet. Men om man nu måste ha dem i Skagerrak, varför pratar ingen med oss fiskare om var de kan vara utan att störa fisket? Det handlar om svensk matproduktion. Vi är den i stort sett enda matproducenten i Sverige som vid ofred kan öka produktionen väldigt snabbt.

Peter Kullgren påminner om att det inte finns något beslut ännu och framhåller att fisket är viktigt för svensk livsmedelsproduktion.

– Den här typen av processer har vi fastlagda rutiner för, där olika intressen naturligtvis ska vägas in och det kommer att ske här också. Jag har som fiskeriminister i Sverige full förståelse för oron som kan uppkomma, särskilt i tidiga skeden. Jag hoppas att man kan ha bra processer kring det här. Det vilar ett stort ansvar både på myndigheter och regeringen att man har goda processer i de här frågorna.

Lockbetet för länsstyrelsen i Västra Götaland och regeringen är möjligheten till 12,8 terawattimmar ny el om året – om ett decennium – vilket skulle räcka till att försörja drygt två miljoner villor.

I första hand omfattas endast båtar som är tolv meter eller längre av de nya reglerna på Skagerrak, men från den 1 januari 2025 föreslås de omfatta alla båtar. Enligt Norges fiskeri- och havsminister Cecilie Myrseth finns ett behov av att ”stärka kontroll och styrning i den norska ekonomiska zonen i Skagerrak.”

 

Källa: Dagens Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer