Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-09-04

Fiskeindustrin arbetar för att anpassa sig till klimatförändringarna

Den globala fiskeindustrin befinner sig i en kritisk brytpunkt inför snabba klimatförändringar. En nyligen publicerad rapport publicerad av Seafish, resultatet av samarbete mellan akademi och branschorganisationer, belyser hur pågående och förväntade miljöomvandlingar på djupet kan påverka produktionen och hållbarheten av vildfångade skaldjursprodukter. 

 

Dokumentet, som uppdaterades ett decennium efter den första sektorstudien, ger en detaljerad beskrivning av nya risker och möjliga reaktioner som branschen måste anta för att förbli konkurrenskraftig och hållbar.

 

Det slutliga målet med forskningen är att förse fiskeindustrin med de nödvändiga verktygen för att hantera och mildra konsekvenserna av klimatförändringarna, och omvandla dessa utmaningar till möjligheter att förnya och växa i ett alltmer konkurrenskraftigt och utvecklande globalt sammanhang. Branschens förmåga att anpassa sig till dessa nya verkligheter kommer att vara avgörande för att säkerställa långsiktig hållbarhet och välstånd för skaldjur.

 

Klimatförändringarna har direkta och indirekta effekter på fiskeresurserna, inklusive stigande havstemperaturer, försurning av haven och förändringar i nederbördsmönster. Dessa faktorer förändrar inte bara marina arters naturliga livsmiljöer, utan påverkar också deras geografiska utbredning och tillgänglighet. För den brittiska marknaden, som är starkt beroende av arter som sik, pelagisk fisk och skaldjur, utgör dessa förändringar en betydande utmaning. Behovet av ansvarsfulla inköp och klimatriskhantering har blivit nyckelprioriteringar.

 

Olagligt, orapporterat och oreglerat (IUU) fiske, förvärrat av klimatförändringar och geopolitiska förändringar, utgör ytterligare ett hinder för sektorn. Fluktuationer i temperaturer och havsnivåer gör det svårare att övervaka fiskeaktiviteter, vilket underlättar ohållbara metoder som hotar den marina biologiska mångfalden och äventyrar den ekonomiska stabiliteten i samhällen som är beroende av fiske.

 

Rapporten understryker vikten av att anta effektiva anpassningsstrategier för att möta dessa utmaningar. Bland de föreslagna åtgärderna är införandet av avancerad teknik för miljöövervakning, antagandet av mer hållbara fiskemetoder och intensifiering av ansträngningarna för att skydda marina ekosystem. Dessutom belyser artikeln hur covid-19-pandemin har testat försörjningskedjans motståndskraft, vilket ger värdefulla lärdomar om hur man förbereder sig för framtida klimatpåverkan.

 

Anpassning till klimatförändringar är inte längre ett alternativ, utan en nödvändighet. Beslut som fattas i dag kommer att forma framtiden för fiske och vattenbruk, vilket påverkar inte bara ekonomin utan också hälsan hos marina ekosystem och framtida generationer.

 

 

Källa: Europa Azul




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer