Nyheter
Fiskeprojekt för att slippa sälskador
Fiskeprojekt för att slippa sälskador
Snurrevad kan vara ett alternativ till garnfiske för att komma ifrån sälproblematiken - vill du vara med och pröva?
Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) har fått ett stöd från Jordbruksverket och HaV för ett projekt som ska utveckla sälfria fiskealternativ för att det kustnära och småskaliga fisket i Östersjön.
”Vi är oerhört glada över att Jordbruksverket och HaV vill satsa på det här projektet. Det kan ge en möjlighet för fiskare som idag får sin fångst uppäten av sälar att ställa om till en annan form av fiske.” säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares Producentorganisation SFPO och ansvarig för projektet.
Det småskaliga kustfisket i Östersjön med garn har enorma problem med att sälen tar fångsten direkt ur garnen. Vissa fiskare kommer bara iland med halva fiskar, där sälen ätit den andra halvan. Problemen blir bara allt värre med åren.
Målsättningen med detta projekt är att utveckla ett småskaligt snurrevadsfiske i första hand för torsk i Östersjön. Snurrevaden är ett traditionellt redskap utan bottenpåverkan och med stor potential. Då redskapet inte ligger kvar i vattnet lång tid finns inte möjlighet för sälen att stjäla fisk ur det. Målet är ett ekonomiskt bärkraftigt torskfiske.
”I projektet kommer vi bland annat att studera det kustnära snurrevadsfisket i Norge som utvecklats till ett modernt och lönsamt småskaligt kust- och fjordfiske.” säger Peter Ronelöv Olsson.
Projektet kommer också att välja ut några intresserade fiskare med lämpliga garnbåtar. Dessa kommer att utrustas och byggas om för ett pilotprojekt syftar till att utveckla och pröva ut lämpliga snurrevadsmodeller som är anpassade för Östersjöns förhållanden. SFPO välkomnar intresseanmälningar från fiskare som vill delta i projektet.
Projektet kan öppna dörren för att använda snurrevad till andra fiskslag och i fler kustområden med liknande sälproblematik. Projektet kommer att genomföras i samarbete med SLU:s projekt ”Sälar och fiske” och tillsammans med forskare på SLU.
Vill du veta mer? Kontakta Peter Ronelöv Olsson
0705-55 31 87
Är du yrkesfiskare och intresserad av att delta? Kontakta Tore Johnsson
0707-53 40 61