Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-09-02

Fiskerikommissionens första möte kommer att hållas den 4 september

Europeiska unionens parlaments fiskeriutskott förbereder sig för att återuppta verksamheten med en agenda full av avgörande frågor för fiskerisektorns framtid.

 

Den 4 september, från 9:00 till 12:30, kommer ledamöter av Europaparlamentet att debattera de nya riktlinjerna för fiskemöjligheter för 2025, i samband med det första mötet i denna lagstiftande församling. Detta möte markerar ett nyckelögonblick för att definiera vägen mot ett allt mer hållbart fiske inom Europeiska unionen, ta itu med nuvarande utmaningar och förbereda marken för en framtid där marina resurser förvaltas ansvarsfullt och motståndskraftigt.

 

Huvudfokus för denna debatt kommer att vara den långsiktiga hållbarheten för fiskarter i olika europeiska havsbassänger. Även om hållbarheten i EU:s fiske har visat tecken på förbättring, med ett ökande antal bestånd som inte längre överexploateras, är det fortfarande en lång väg kvar att gå. Europeiska kommissionen har faktiskt betonat behovet av att intensifiera ansträngningarna för att säkerställa att balansen mellan efterfrågan på marknaden och bevarandet av marina ekosystem upprätthålls och stärks.

 

En av de centrala aspekterna av detta möte kommer att vara presentationen av meddelandet "Hållbart fiske i EU: situation och riktlinjer för 2025". Detta dokument ger en detaljerad översikt över fiskeresursernas nuvarande förhållanden och beskriver Europeiska kommissionens förslag angående framtida fiskemöjligheter. Samrådet med aktörer inom sektorn, som kommer att vara öppet fram till den 31 augusti, utgör en möjlighet för alla inblandade att uttrycka sina åsikter och bidra till utformningen av mer effektiva och hållbara politikområden.

 

Under samma session kommer kommissionens medlemmar också att diskutera EU:s allmänna budget för alla dess sektioner, med särskild uppmärksamhet på finansieringen av fiskesektorn. Dessutom kommer två viktiga partnerskapsavtal inom fiskesektorn att presenteras: ett med Republiken Kap Verde och ett annat med Republiken Guinea-Bissau. Dessa protokoll, som gäller från 2024 till 2029, utgör ett grundläggande steg för att stärka det internationella samarbetet inom fiskeområdet och garantera en hållbar förvaltning av fiskeresurserna i deras respektive territorier.

 

Den nya ordföranden för fiskerikommissionen, Carmen Crespo, kommer att leda dessa debatter. Crespo, tidigare minister för jordbruk, vatten och landsbygdsutveckling i Junta de Andalucía, kommer för första gången att ta upp frågorna relaterade till riktlinjerna för analys av balansen i flottsegmenten i de yttersta randområdena, en fråga av särskild relevans i i enlighet med förordning (EU) nr. 1380/2013.

 

Detta möte markerar början på en period av intensivt arbete för fiskerikommittén, med ytterligare två möten planerade till september, den 16:e i Strasbourg respektive den 23:e i Bryssel. Uppmärksamhet kommer att ägnas åt utformningen av politik som kan garantera hållbarheten för den europeiska fiskesektorn, ur ett långsiktigt perspektiv och med särskild tonvikt på bevarandet av marina resurser.

 

 

Källa: Europa Azul




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer