Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-01-25

FISKERIPOLITIK

FISKERIPOLITIK

Den reformerade fiskeripolitiken på EU-nivå börjar likna en bra politik i stora delar. Yrkesfisket ska vara långsiktigt hållbart och det är helt rätt, men den nationella fiskeripolitiken måste också vara långsiktigt hållbar.

Nyvalde S-statsministern Stefan Löfven omnämnde fisket i den regeringsförklaring som han lämnade den 21 januari. Det han sa var att kontrollen ska skärpas för att stoppa illegalt fiske och i skyddade områden ska bottentrålning förbjudas. Det är uppenbart att fisket lämnats fritt åt MP att tycka om och att det är få av våra folkvalda som kan något om svenskt fiske.

Om det finns illegalt fiske i Sverige ska det naturligtvis stoppas omedelbart, och om vi inte har det så är det ju ganska enkelt att stoppa det! Så den första delen av Lövens uttalande är ju lite att slå in en öppen dörr. Däremot kastar det en skugga över hela yrkesfisket genom att få det att låta som om illegalt fiske skulle vara ett stort problem i Sverige när så inte är fallet!

När MP får makten över fiskepolitiken ska bottentrålning förbjudas i skyddade områden. Någon analys har sannolikt inte gjorts innan MP fick in denna formulering i regeringsförklaringen och varken S, C eller L har brytt sig om hur detta kan tänkas påverka det svenska yrkesfisket. Genom formuleringen i regeringsförklaringen skapas än mer otrygga förutsättningar för näringen.

Man glömmer som vanligt att ta hänsyn till att många skyddade områden har skapats i nära samverkan med yrkesfisket. När det gäller Bratten var yrkesfisket drivande i att skydda området och hjälpte till så att det blev större och bättre utformat än vad som först var tanken. Fisket hjälpte även till med hur man på ett effektivt sätt kan följa upp så att fiske inte sker i områden där det inte ska bedrivas. Detsamma gäller utformningen av Kosterhavets Nationalpark. Många förfasas över att man får lov att bttentråla i nationalparken men glömmer att fisket var en helt avgörande del i utformningen av nationalparken och att man i nationalparkens förvaltningsplan uttryckligen har skrivit att detta är en park där man ska kunna fortsätta nyttja naturresurserna. På land är det ofta självklart att man anväder sig av betesdjur i nationalparker som en del av naturförvaltningen, men när man fiskar i en nationalpark ses det som något helt fruktansvärt.

Man glömmer också att fundera över vad det är man ska skydda i de olika områdena i havet, och mot vad. Inom yrkesfisket håller vi med om att det som är skyddsvärt definitivt ska skyddas, men vi anser också att målet om ett viss procenttal skydd (som Sverige redan nått med god marginal) är helt irrelevant i sammanhanget. Vi behöver snart skyddsområden för yrkesfiskare!

Effekterna av ett genomförande av ett förbud mot bottentrålning i skyddade områden blir främst att yrkesfiskare kan komma att mista sina jobb. Betydligt färre räkor och kräftor kommer landas och prisbilden kommer att skjuta i höjden på grund av små volymer– inte helt i linje med den av riksdagen antagna livsmedelsstrategin och kanske inte helt i linje med målet om en levande kust och skärgård m.m. heller?

Sverige har EU:s längsta kuststräcka och goda förutsättningar för ett lönsamt yrkesfiske. Vi har idag flera kvoter som inte fiskas upp och stora värden lämnas varje år i havet som hade kunnat fiskas lagligt och hållbart, men om bottentrålning ska förbjudas i skyddade områden kan vi stänga igen butiken. Att svenskt yrkesfiske används av MP för att få billiga och helt felaktiga politiska poänger är endast osmakligt.

Svenskt yrkesfiske är troligen den mest laglydiga, selektiva och skonsamma fiskarekåren i hela värden, ändå ska vi hela tiden kämpa för vårt existensberättigande mot gröna extremister.

Havs- och vattenmyndigheten kämpar med alla medel för att det inte ska komma in några yngre fiskare. Senaste argumentet för att man inte släpper in några yngre i fisket efter havskräfta är att man kan råka eventuellt kanske få för mycket vittling i risten. Samma avslagsvilja gäller för de östersjöbåtar som vill komma till Västerhavet för att fiska kräfta.

Vi kommer att skriva till statsministern och fråga vad han menade med sin punkt i regeringsförklaringen och vi har anmält intresse att träffa den nya landsbygdsministern Jennie Nilsson.

Är det inte så att tålamodet är slut? Hur illa man kan få behandla en näring, dessutom en av landets basnäringar? Ska vi tiga när allt ska tas ifrån oss? Det är kanske snart dags att vi visar vårt missnöje.

SFPO kommer fullt ut att kämpa för svenskt yrkesfiskes intressen. När svenskt yrkesfiske beröms av Europeiska kommissionen för att vara bäst rustade att efterkomma landningsskyldigheten känns det som en dolkstöt i ryggen att höra statsministerns prat om yrkesfisket i regeringsförklaringen.

 

Peter Ronelöv Olsson

Ordförande


 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer