Nyheter
FISKET PÅ ÖLAND
Det öländska fisket har blivit hårt prövat de sista åren genom ett sönderreglerat system som har tillkommit genom eu beslut och politiska beslut på nationell nivå.
Det märks tydligt vid besök i en öländsk fiskehamn hur det har påverkat utvecklingen. Sedan årsskiftet 2019-20 är allt riktat torskfiske runt bl a Öland förbjudet.
En bifångstregel finns där Sverige har en kvot på knappt 500 ton för år 2020. Den får användas i fiske efter andra arter med högst 20%. Det finns fortfarande aktiva fiskare i nästan alla öländska hamnar, en del på heltid, en del i kombination med andra sysselsättningar.
Det betydelsefullaste fisket idag är fisket efter sill/strömming/ skarpsill. Den landas i huvudsak i Byxelkrok och Bläsinge där den ekonomiska förening Östersjöfiskarna investerat i en maskin för filtrering av strömming till strömmingsflundra.
Övrigt fiske av betydelse är flundrefisket som har säsong juni-oktober, även piggvarfisket har samma period. För de som har särskilda tillstånd äger ålfisket rum mellan juli-oktober. Dessa landas i några av Ölands hamnar.
Fisket på Öland har alltså blivit bakbundet för utveckling med ett totalt torskfiskeförbud, förbud med drivgarn och drivlinor efter lax och att inte ta fram trovärdiga förvaltningsplaner för säl och skarv.
Den som berättar om detta är Tore Johnsson som fortfarande är aktiv fiskare och utgår från Böda hamn.
Tore är också vice ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation som har medlemmar av yrkesfiskare i hela Sverige.
De flesta aktiva fiskarna på Öland tillhör SFPO.
Källa: Ölands Skördefest 2021