Nyheter
Flytande vindkraftspark utanför Göteborg kan bli räkfiskets död
Halverat räkfiske och dubblerade priser, det är yrkesfiskarnas oro om de planerade vindkraftsparkerna på västkusten blir verklighet.
– Vår hållning är att "vill ni ha vindkraft, bygg vindkraft, men ta inte de bästa fiskeplatserna, för då slår ni ihjäl oss", säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.
Efter att regeringen nyligen godkände två vindkraftparker utanför Halland, står nu kusten utanför Göteborg på tur.
I Göteborgs norra skärgård är sommaren efterlängtad. Utanför Fotö glittrar det salta vattnet på nytt. Människor njuter, glassar smälter.
Nere i hamnen är läget ett annat. Regeringens planer på flytande vindkraftsparker just där räkor lever och kräftor fångas har förändrat yrkesfiskarnas framtidstro i grunden.
Frank Gustafsson har varit yrkesfiskare sedan 1994. I hans släkt har fisket varit den huvudsakliga födkroken i generationer. Nu har arbetsglädjen ersatts av oro.
– Jag hade väl hoppats att jag kunde fiska livet ut, men det är inte säkert. Jag träffar ingen fiskare som ser framåt längre, säger han.
Havsbaserad vindkraft slår ut kräftfisket i Halland
Förklaringen är vindkraften. Eller snarare konsekvensen av den för fiskenäringen.
Sedan regeringen sjösatte planerna på havsbaserade vindkraftsparker runt Sveriges kuster har konsekvensutredningarna avlöst varandra. Hur påverkas miljön och samhällena längs kusterna och vad betyder det för djurliv, näring och arbetstillfällen?
För ansvariga myndigheter finns mycket att ta hänsyn till. Det mesta landar i placering. Var byggs parkerna lämpligast? Nyligen framkom att regeringens beslut att ge klartecken för två vindkraftsparker i Halland kraftigt riskerar att påverka fiskenäringen där. Primärt rör det havskräftan.
– Helt plötsligt ska vi ha havsbaserad vindkraft. Då slår man ihjäl en hel näring på vägen. Jag tycker det är så förbannat tråkigt att vi är så korkade i Sverige att vi inte kan göra både och, säger Tommy Lang som är ordförande för Havs- och kustfiskarnas producentorganisation.
"Räkbåtar i hela Bohuslän kommer att slås ut"
Hans bild är att regeringen har hastat fram sitt beslut om placering utifrån den beredning Länsstyrelsen i Halland har gjort.
– Det är inte så att det är just här parkerna behöver bebyggas. Hade man lugnat ned sig lite finns det områden som är bättre lämpade, säger han.
Konsekvenserna blir enligt Tommy Lang ett kraftigt minskat kräftfiske, att yrkesfiskare avyttrar sina båtar, att hamnar får svårt att överleva och att samhällen – som Träslövsläge i det aktuella fallet – påverkas negativt.
– Det blir lika illa för dem i Göteborgsområdet. Räkbåtar i hela Bohuslän kommer att slås ut, säger Tommy Lang.
Havs- och Kustfiskarnas Producentorganisation
Sedan föreningens start 1993 har fisket efter Hallandskusten förändrats kraftigt. Det storskaliga sillfisket är borta och har ersatts av fiske i Kattegatt, främst inriktat på havskräfta, men även tunga och annan plattfisk, likaså ett mindre räkfiske i Skagerack.
Under 2015 fick föreningen ett stort medlemstillskott av fiskare, hemmahörande i Bohuslän, vilka främst bedriver ett kustnära skaldjursfiske efter räka och havskräfta. Därför ändrades namnet från "Hallandsfiskarnas PO" till Havs- och Kustfiskarnas Producentorganisation (HKPO).
Källa: Havs- och Kustfiskarnas Producentorganisation
På Övarvet på Öckerö pågår den årliga genomgången av fiskebåtarna. Det slipas, spacklas och målas. Fartygen förbereds för den påfrestning den dagliga närkontakten med salta hav innebär.
Peter Ronelöv Olsson har 35 års erfarenhet av yrkesfiske. Just denna dag rör han sig något långsammare än han brukar. Ryggen värker. Det är inget som oroar honom. Det finns det annat som gör.
"Bygg vindkraft, men ta inte de bästa platserna – då slår ni ihjäl oss"
Som ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, ligger fokus på yrkesfiskets framtid, kustsamhällenas välmående och tillgången på svensk fisk.
Allt detta står enligt honom just nu på spel.
Skälet är det samma som för Tommy Lang och hans medlemmar i Halland: Vindkraftsparkernas placering och utformning.
– Vår hållning är att "vill ni ha vindkraft, bygg vindkraft, men ta inte de bästa fiskeplatserna, för då slår ni ihjäl oss", säger Peter Ronelöv Olsson.
"Vindkraften paxar bästa platserna – sedan kommer de och pratar"
Exakt det – att de främsta fiskeplatserna tas i anspråk för vindkraftsparker – är enligt Sveriges fiskares producentorganisation nu på väg att ske, trots att fisket har åberopat både hävd och det lagstadgade riksintresset.
– Vi hade kunnat samsas om ytorna om vindkraftsbolagen håller sig väck från de värdefullaste fiskeplatserna. Då kan vi leva. Nu är det precis tvärtom. Vindkraftsbolagen paxar de bästa platserna. Sedan kommer de och pratar. Vårt ord väger ingenting, säger han.
Ni har alltså inget motstånd mot vindkraften?
– Nej, det handlar om att placera det rätt. Kattegatt är ett superexempel på det. Den parken hade inte behövt flyttas långt för att den inte skulle störa fisket. Nu kommer den att hamna så illa den någonsin kan.
Sveriges Fiskares Producentorganisation
Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och företräder sina medlemmars intressen. SFPO har ca 250 medlemsfartyg och organiserar yrkesfiskare inom det demersala fisket, som fiskar på eller nära botten. De viktigaste målarterna är havskräfta, räka, torsk, kolja, gråsej och rödspätta.
Källa: Sveriges Fiskares Producentorganisation
Länsstyrelsen: Yrkesfiskare kan komma att påverkas
För närvarande bereder Länsstyrelsen i Västra Götaland två tillståndsansökningar för parker med flytande havsbaserad vindkraft, dels för Poseidon utanför Tjörn och Öckerö, dels för Mareld utanför Orust och Lysekil.
Länsstyrelsens slutsatser ligger till grund för regeringens kommande beslut.
– Vi kan bara förorda och föreslå. Regeringen kan sedan ändra om den så önskar, säger Lena Niklasson som är länsmiljöingenjör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
I sitt arbete beaktar hon och hennes kollegor åsikter från berörda parter. En av dessa är yrkesfiskarna.
– Vi har sett att yrkesfiskare kan komma påverkas. Det är en sak vi tittar på, säger Lena Niklasson.
Larmar: 50 procent av det svenska räkfisket skulle försvinna
Bland yrkesfiskarna är Poseidon Syd/Nord den park som oroar mest. Den flytande vindkraftsparken är planerad på just den plats där kustens allra bästa räkfiske sker. Att parken bottenförankras med kättingar och vajrar omöjliggör dessutom den nödvändiga trålningen.
– Teoretiskt kan du fiska i en park som står med bara stolpar. Men när du lägger ut ankare med kilometerlånga kättingar finns ingen chans. Det går inte att fiska. Flytande är kört, säger Peter Ronelöv Olsson.
Vad händer om man ändå försöker?
– Du fastnar. Du kan inte komma in där med båten.
Hur?
– Du fastnar med trålen i kättingarna, i ankare och allting.
Skulle parken ändå byggas menar Peter Ronelöv Olsson att de flesta av de stora räkbåtarna skulle försvinna. Enligt ordföranden i Sveriges fiskares producentorganisation sker i dagsläget cirka 50 procent av det totala räkfisket i området.
"Bästa räkplatsen" skulle försvunna om flytande park byggs där
– Då är båtarna hänvisade till norska vatten. Men kommer Norge att gå med på det, att svenskarna ligger i norska vatten hela tiden? Det tror jag inte. Är det en halvering av räkfisket så är det en halvering av räkflottan också, säger Peter Ronelöv Olsson.
Så om Poseidon byggs finns risken att 50 procent av det svenska räkfisket försvinner?
– Ja, jag ser en stor risk för det. Jag står för den siffran.
Kan ni inte fiska någon annanstans?
– Nej. Just denna plats är en av de bästa. Det är antagligen för att strömmen följer det danska landet och svänger norröver. Har du strömt vatten har du alltid mer produktion av fisk, räkor och kräftor. Du syresätter det bättre. Så det är den bästa räkplatsen. Även om du får flytta dig med årstider.
Länsstyrelsen har begärt in kompletteringar
I fallet med Poseidon har Länsstyrelsen i Västra Götaland tagit ställning och begärt in kompletteringar från ansökande bolag.
– Där vill vi att bolaget utreder mer, säger länsmiljöingenjör Lena Niklasson.
Vad kan göra att ni föreslår ett nej till vindkraftparken?
– Vår roll är att titta på tillåtligheten och göra avväganden mellan olika intressen. Jag vill inte spekulera i hur vi kommer ställa oss till det, mer än att det är av stort intresse.
Är det komplicerade processer?
– Det är en ny typ av ärende för oss. Flytande fundament är nytt för Sverige. I dessa parker, som hålls fast av vajrar och kättingar, blir det helt trålförbud. Där kommer det inte gå att tråla. Hade parken varit bottenfast hade det varit en annan sak, säger hon.
Beslutsunderlaget för Poseidon och Mareld ska lämnas in till regeringen i början av 2024.
– Det vi ser är att de områden det söks tillstånd för och planeras för havsbaserad vindkraft i är mycket stora. Här pågår ett intensivt trålfiske. Vi har att utreda hur det påverkas av vindkraften, så att påverkan blir acceptabel, säger Lena Niklasson.
Bedömningen: Räkpriserna kommer att dubblas
Exakt vad det innebär ligger i betraktarens ögon. Peter Ronelöv Olsson menar att ett fiskestopp vid platsen för Poseidon skulle få stor betydelse även i konsumentled och att både tillgång, kvalitet och pris i så fall kommer påverkas.
– Vi får förlita oss från import från Norge och Danmark. Norge säljer gärna till Sverige, även om de inte har samma kvalitet och det ska transporteras en vända till. Sedan tror jag att Poseidon kommer göra illa även mot det danska räkfisket. Jag tror att räkor blir dyrt.
Går det att göra en uppskattning av hur priserna kan påverkas?
– Jag tror att om det halverar vårt fiske och det även påverkar det danska fisket är det lätt att det blir dubbelt så dyrt.
I dag ligger snittpriset för ett kilo räkor på cirka 250 kronor. Enligt Peter Ronelöv Olsson skulle ett framtida pris "utan problem" landa på mellan 500 och 600 kronor.
Sveriges fiskares producentorganisation anser att det finns flera likvärdiga platser att bygga vindkraftsparker på, vissa närmare land än den nu föreslagna.
– Varför ska du dra kablarna ända ut dit när du kan ha dem mycket närmare land?
Havs- och vattenmyndigheten: Omöjligt få trålning fungera där
Jan Schmidtbauer Crona är utredare på Havs- och vattenmyndighetens havsplaneringsenhet och delar Lena Niklassons bedömning om svårigheterna att tråla i de områden där det byggs flytande vindkraftsanläggningar.
– Det kommer hänga ner linor och kedjor över stora delar av området. Det är i princip omöjligt att få trålning att funka där, på djupare vatten, säger han.
Ihop med Jordbruksverket har Havs- och vattenmyndigheten nära till expertis som bedömer hur fisket påverkas av vindkraftsparkerna och vad det innebär om enskilda områden försvinner.
Havs- och vattenmyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet. Myndigheten arbetar med att lösa viktiga miljöproblem och skapa en hållbar förvaltning av hav, sjöar och vattendrag.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten
På uppdrag av regeringen genomförs nu ett arbete för att hitta fler lämpliga områden för vindkraft. Havs- och vattenmyndigheten går i september ut med samråd om förslag till reviderad havsplan och en konsekvensbeskrivning.
– Så långt det är möjligt kommer vi att redovisa effekterna. Det är det som är syftet med samrådet; vilka områden som av olika skäl är olämpliga att bygga på. Målet är att hitta lösningar som innebär god hushållning med energi- fiske och andra resurser, säger Jan Schmidtbauer Crona.
Räkan "jätteviktig aspekt" när Havs- och vattenmyndigheten planerar
Hans kollega på Havs- och vattenmyndigheten, Joacim Johannesson, är noga med att betona att yrkesfiskarnas intressen är viktiga vid framtagandet av den nya havsplanen.
– Var räkfisket bedrivs ingår i bedömningen. Vi vill förstås ha ett räkfiske även i framtiden, säger han.
Skulle du säga att deras oro är överdriven?
– Tittar man på Energimyndighetens underlag kan man såklart bli orolig. Men underlaget är ett planeringsunderlag och vi tittar nu på helheten och gör en sammanvägd bedömning utifrån olika intressen.
– I höst går vi ut på samråd och tar in synpunkter på förslagen. För oss handlar det om att hitta lösningar så att det både finns ett räkfiske och förutsättningar för vindkraft i framtiden, säger utredaren på Havs- och vattenmyndigheten.
I vassen lurar ytterligare en negativ konsekvens av ett minskat fiske. Sverige riskerar att mista sin kvot till andra nationer.
Risk att Norge tar över svenska andelar av fisket
– Du måste utnyttja dina andelar, annars blir vi av med dem. Norge ligger hela tiden på och försöker riva upp de här avtalen så att de kan få fler andelar och exportera mer till Sverige, säger Peter Ronelöv Olsson.
För det norska fisket skulle det bli en dubbel affär, menar han.
– De får sysselsättning och kan hämta något ur havet som de sedan kan sälja till ett annat land och få in pengar på, säger Peter Ronelöv Olsson.
Elin Davidsson är projektledare för vindkraftsparken Poseidon, som samägs av Vattenfall och Zephyr i det gemensamma bolaget Kontiki vind AB.
Hon ger sin bild av yrkesfiskarnas oro och vilken möjlighet bolaget har att ta hänsyn till den i den fortsatta projekteringen.
– Jag förstår deras oro, såklart. Det är också något vi tittar på väldigt noggrant, säger hon och fortsätter:
Poseidons projektledare: Vi tittar på olika anpassningar
– Vi har dialog med stora fiskeorganisationer och tittar på vilka typer av anpassningar man kan göra för att få till bästa möjliga samexistens i området.
Vad kan det vara?
– Viss anpassning av själva utformningen, att runda av hörn eller liknande.
Yrkesfiskarna gör bedömningen att uppemot 50 procent av det svenska räkfisket skulle försvinna om Poseidon Syd och Nord byggs just där det är planerat. Måste Poseidon byggas just där?
– Det är det området vi har sökt för. När vi har tagit fram området har vi gjort en screening för att hitta de områden som vi tror är de bästa. När man gör den försöker man hitta område och få till bästa möjliga samexistens.
Totalt beräknas Poseidon Syd och Nord ge 5,5 TWh, vilket motsvarar hushållsel för en miljon hem.
Fortfarande återstår ett drygt halvår till beslut. Underlaget för Poseidon ska nå regeringen 15 januari, det för Mareld 29 mars.
Sveriges fiskares producentorganisation tänker inte ge sig.
– Vi har ett krav till stat och regering: Ingen vindkraft på våra fiskeplatser. Det kommer vi att driva på alla möjliga lagliga sätt.
Kan dansk havskräfta ersätta den svenska havskräftan?
Inte heller Havs- och kustfiskarnas producentorganisation ämnar lägga sig platt. Deras nästa steg blir att överklaga regeringens beslut till förvaltningsdomstolen. Just nu letar de efter dokumentation och argument som stärker deras fall.
– Vi får se vad vi hittar, säger organisationens ordförande Tommy Lang.
Medan Peter Ronelöv Olsson ser en hotad räka oroas Tommy Lang över en svensk havskräfta som kan ersättas av den danska i landets fiskbutiker.
– Det vore fruktansvärt. Att vi skulle behöva importera en sämre vara. Det får inte ske, säger han.
Peter Ronelöv Olsson ser en bransch som har dragit i handbromsen. Skötseln av båtarna är i många fall på lägsta möjliga nivå. Några av dem finns på Övarvet.
– Jag kan lova dig en sak, de lägger inte en krona för mycket. Det är ingen som investerar i den här näringen längre. För man vet att om fem år är vi troligen borta om det här ska fortsätta.
Det därför det nu är "all in".
Det vill säga vinna eller försvinna.
– När de här vindkraftgrejorna började försökte vi vara progressiva och diskutera med dem, men samexistera betydde tydligen att vi ska flytta oss och att de är kvar.
Var landar ansvaret för hela den här processen?
– På regeringen. Det var verkligen ett dåligt och dåligt underbyggt beslut de tog i Kattegatt. Jag trodde inte att något sådant kunde hända i Sverige. Det skrev vi till regeringen också. Vad är det ni har gjort?
Kvar står yrkesfisket med Svarte Petter.
Peter Ronelöv Olsson beskriver situationen med just de orden och säger att mellan 40 och 50 företag efter beslutet om vindkraftsparkerna i Halland sannolikt kommer gå i konkurs.
Regeringens svar: Ser gärna att de samexisterar
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är regeringens ansvarige för tillståndsprocesserna gällande vindkraftsparker.
Hon skriver i ett mejl till GP att de lyssnar till den oro yrkesfiskarna känner och att de alltid prövar tillstånden enligt de rutiner och regelverk som finns. Även Pourmokhtari återkommer till begreppet samexistens.
– Regeringen vill i så hög grad som möjligt se till att utbyggnaden av vindkraft kan samexistera med andra allmänna intressen som sjöfart, fiske, naturmiljö och försvar.
Om Länsstyrelsen under sin beredning kommer fram till att platsen för Poseidon (Nord och Syd) är fel, hur kommer regeringen ta hänsyn till det i sitt beslut?
– Regeringen kommer att göra en bedömning utifrån allt underlag som finns i ärendet och sedan ta ställning. Länsstyrelsens utlåtande är ett av de viktigaste delarna i det underlaget. Utöver det görs också en viktig avvägning mot försvarsintresset, innan beslutet fattas, skriver Romina Pourmokhtari.
Räkfiskaren på Fotö: Vi får lägga ned vår fiskeverksamhet
På Fotö riskerar Frank Gustafsson att gå en liknande väg till mötes som de 40-50 företagare i Halland som riskerar konkurs.
Han, som har fiskat på heltid sedan han slutade nian och nu har blivit 45 år, guidar runt på en av det familjeägda bolagets två båtar, den 22 meter långa Västfjord.
Per år trålar Västfjord fiskeri AB 45 ton räkor. Omsättningen är på drygt 40 miljoner kronor.
Redan nu står det klart vad regeringens godkännande av Poseidon skulle innebära för bolaget och dess åtta delägare.
– Ja, det betyder väl att vi får lägga ned vår fiskeverksamhet. Så enkelt är det, säger han.
Länk till artikeln med bilder och filminslag.
Källa: Göteborgs-Posten