Nyheter
FN:s havskonferens enar världens länder kring skydd av haven
FN:s havskonferens i Lissabon som avslutades i fredags resulterade i ett åtagande från världens länder att skydda världshaven från nuvarande och kommande hot.
Bland de hot som tas upp i den undertecknade deklarationen ingår marin nedskräpning, skadligt fiske, förlust av biologisk mångfald och försurning. I och med undertecknandet förbinder sig FN-länderna till ökade ambitioner inom alla områden för att förbättra havens hotade status.
Konferensen välkomnas av bland andra Världsnaturfonden, som pekar på att nya åtaganden presenterats. Bland annat har Colombia satt nya mål för skydd av naturen till havs och på land. Dessutom har flera öar i Stilla havet gått samman för att skydda havsmiljöer mot gruvdrift till havs.
En av de större frågorna under havskonferensen har handlat om marin nedskräpning och förekomsten av engångsartiklar av plast samt mikroplast. Stort fokus har även varit på behovet av teknikutveckling och innovation för att skydda haven.
Ett av de svenska företag som deltog på FN:s havskonferens är Stena AB. Claes Berglund, ansvarig för samhälls- och hållbarhetsfrågor, menar att om haven ska räddas, så måste sjöfarten göra sitt. I Sverige och Norden finns flera goda exempel att lyfta, tycker han.
”Wallenius ska lansera sitt nya segelfartyg. Vi jobbar med elektrifiering och har konverterat en färja som går på metanol. Nu ser vi hur andra rederier har börjat ta efter oss”, säger han.
Sjöfarten har lovat halverade utsläpp till 2050, ett mål som inte är tillräckligt för Parisavtalet. Claes Berglund påpekar att man nu håller på att se över målet.
”Det ska tajtas till, men det måste också vara möjligt att nå”, säger han.
En fråga Stena AB driver är en global CO2-skatt för sjöfarten.
”Vi tycker att man borde ha en global skatt. Det bestäms inte på konferensen och vi förstår att det är svårt att få till. Men vi uttryckte vårt stöd för den.”
Claes Berglund befarar att det kommer att ta tid för världen att slå sig fri från den fossila strukturen.
”Det finns en medvetenhet, men det kommer att ta tid att förändra strukturen. Förmodligen mer tid än vad vi har.”
Källa: Dagens industri