Nyheter
Fokus på sälproblem och säljakt i Sveriges radio P1 idag
Skyddsjakt på gråsäl inleds
Mer gråsäl får jagas – men få skjuts

Nu startar årets skyddsjakt på gråsäl. Naturvårdsverket har beslutat att 600 sälar får skjutas i år. Men de senaste åren har få sälar fällts.
På fredag startar årets skyddsjakt på gråsäl. Naturvårdsverket har beslutat att 600 sälar får skjutas i vilket är 40 fler individer än i fjol.
Under de senaste sex åren har Naturvårdsverket höjt skyddsjaktskvoterna på gråsäl årligen. 2012 fick 230 gråsälar skjutas och i år är det 600 gråsälar.
Populationen uppskattas i dag till över 30 000 djur i Östersjön.
Men mindre än hälften av antalet gråsälar som har fått fällas under de senaste sex åren har skjutits av. Det visar en genomgång av antalet inrapporterade fällda djur som Ekot tagit del av.
Detta samtidigt som fiskenäringen upplever att problemen med sälskador växer.
Per-Erik Larsson, länsfiskekonsulent i Östergötland tycker att man borde se över förutsättningarna säljakt i Sverige.
– Det man kan göra är att jämföra de restriktioner och hinder som finns när det gäller säljakt i förhållande till annan jakt på land. Vi skjuter ju både björn och varg trots förhållandevis små stammar.
– Men kring den stora och expanderande gråsälstammen är det väldigt mycket restriktioner och hinder och svårt att hitta en vettig jaktform på.
Skyddsjakten på säl är mycket noga reglerad i Jaktförordningen. Den innebär bland annat att jakt enbart får ske inom 200 meter från den plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från garn.
Jakten är inte avsedd för att minska populationen utan för att freda fisket. Peter Ronelöv Olsson på Sveriges Fiskares Producentorganisation efterlyser förändringar kring säljakten
– Man måste förvalta beståndet, den har växt sig för stor. Och då får man göra något åt det.
– Och då kan man titta på vad Finland gör där de nu har anställt ett antal jägare som skjuter av och, och därmed håller nere stammen.
Den allmänna jakten på säl förbjöds i Sverige 1974. Frågan har väckts på nytt, bland annat i riksdagsmotioner under senaste året.
Nils Mårtenson på Naturvårdsverket utesluter inte att den typen av jakt kan komma åter men menar att det är ett politiskt beslut, inte något myndigheten kan fatta.
– Det är möjligt att det kan bli så igen i framtiden. Men det är inte Naturvårdsverkets fråga i första hand. Utan då måste det till en ändring i Jaktförordningen. Så det är en fråga för regeringen att besluta, säger Mårtenson.
Länk till Sveriges radio P1 med flera radioinslag, dels ett inslag i Ekot, dels ett längre reportage där Peter och Malin är med och dels en debatt mellan riksdagsledamoten Roland Utbult (Kd) och Tom Arnbom på WWF.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6933600