Nyheter
Försenat torskprojekt igång igen
Pandemin och en av de varmaste somrarna på Gotland någonsin har gjort att projektet Recod, som syftar till att återetablera torsken i Östersjön, blev försenat i uppstarten. Men nu är anläggningen i full produktion och de första provkläckningarna sker i februari.
Projektet Recod startades förra året av stiftelsen BalticWaters-2030 i samarbete med Uppsala universitet. Projektet går ut på att man på forskningsanläggningen Ar på norra Gotland ska föda upp och sätta ut torsklarver i Östersjön för att se om arten kan återetableras. Detta efter att faktorer som överfiske, klimatförändringar och syrebrist i bottenvattnet gjort att populationen minskat kraftigt. I Stockholms skärgård är det Baggensfjärden som valts ut som lämplig utsättningsplats. Den ursprungliga planen var att föda upp och sedan sätta ut de första fiskarna i juni 2021, men på grund av pandemin och en väldigt varm sommar har man fått tänka om.
– Vi fick vår avelsfisk som planerat, men då anläggningen inte var helt klar kunde vi inte ta hand om de ägg som producerades. Samtidigt rådde värmebölja på Gotland som gjorde att vi fick svårt att hålla den låga vattentemperatur som krävs för att fisken ska kunna leka. Då såg vi till att fisken hade det bra istället och fick växa till sig, säger Konrad Stralka på BalticWaters2030.
– Nu är anläggningen i full funktion och produktion och de första provkläckningarna kommer att göras i februari. Genom att simulera ljusmängden för fiskarna så att de tror att det är sommar kan man se hur bra de lyckas med leken och hur livskraftiga äggen blir. Från och med juni 2022 kommer man sedan att följa den ursprungliga planen och sätta ut 1-1,5 miljoner torsklarver om året vid olika tillfällen. Projektet ska pågå till år 2025.
Källa: SKÄRGÅRDEN