Nyheter
Försiktigare jakt på säl beslutad
Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl och knubbsäl, samt skyddsjakt på vikare. Antalet som får fällas är något lägre än tidigare år.
– Det är jätteanmärkningsvärt. Istället för att diskutera hur vi ska fylla kvoterna sänker de dem, säger Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.
I Östersjön beräknas det finnas 49 000-61 000 gråsälar och 1 500 får fällas. Förra året tilläts 2 000. 630 (730 i fjol) av uppskattningsvis 20 400 knubbsälar får fällas. Det är andra året i rad som Naturvårdsverket tillåter jakt även på dem.
– Sälarna orsakar omfattande skador inom fisket. Sälarna tar exempelvis fisk ur fiskenät och förstör fiskeredskap. Genom licensjakt är det lättare att i skadeförebyggande syfte begränsa populationerna, säger Hanna Ek, biträdande enhetschef på viltförvaltningsenheten.
Licensjakt får bedrivas över större områden, medan skyddsjakt ska koncentreras till lokala, akuta skador. Vikarna är inte lika många till antalet, cirka 15 000, och bedöms minska i antal på sikt bland annat till följd av minskade havsisar. Skyddsjakten på vikare – maximalt 350 individer – ska därför bedrivas inom 200 meter från fiskeredskap eller fredningsområden för fisk. Förra året fick 420 individer fällas.
– Även om vi kan konstatera att skadebilden inom yrkesfisket fortsatt är hög, bedömer vi att det finns skäl att vara försiktiga vad gäller antalet sälar som ska få fällas. Vi behöver vänta in mer kunskap om populationerna. Det tillåtna jaktuttaget har dock god marginal till vad som faktiskt har fällts tidigare år, säger Hanna Ek.
Sven-Gunnar Lunneryd menar att det inte går att fylla kvoterna utifrån förutsättningarna med många förbudsområden.
– Det är lätt att se till att man får jaga där de faktiskt finns.
Licensjakt på gråsäl får ske 20 april-20 maj samt 6 juni 2023-15 januari 2024.
– Skälet är att de ska vara ifred när de räknas. Det viktigaste är väl inte att räkna dem utan att ha en bra förvaltning? Vi måste verkligen jobba med att försöka hitta en balans i havet, kommenterar Sven-Gunnar Lunneryd.
För knubbsäl gäller perioden 20 april-20 maj samt 1 september 2023-19 april 2024.
Källa: Skärgården