Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-10-26

Forskare varnar: ”Vi står inför en kollaps för många arter”

Fiskdöden i Ljungan och andra älvar är toppen på ett isberg. Det menar forskare vid Stockholms universitet som kan visa ett samband med fågeldöd och påverkan på många andra arter runt jorden. Forskarna misstänker att luftföroreningar kan vara orsaken och varnar för en hotande kollaps.

Forskarna på Stockholms universitet ser ett tydligt samband mellan fiskdöden i många Östersjöälvar och den kraftiga nedgången för en rad sjöfåglar i Östersjöområdet och Bottniska viken. Det handlar bland annat om ejder och olika dykänder. Man har även sett påverkan på så skilda arter som blåmusslor och älgar. Djursjukdomarna är en effekt där den gemensamma nämnaren med stor sannolikhet är brist på vitamin B1 som även kallas tiamin.

– Vi har bevisat att många arter har brist på tiamin, säger Lennart Balk som lett studien vid Stockholms universitet.

Upptäcktes på 70-talet

Redan på 70-talet upptäcktes sjukdomar hos den odlade laxen i Bergeforsens laxodling vid Indalsälven, sjukdomarna M 74 och UDN konstaterades hos fisken. Sedan dess har sjukdomsutbrotten fortsatt i många åar och älvar, vissa år har de försvunnit för att sedan återkomma på ett oregelbundet sätt.

Inledningsvis förstod man inte vad som orsakade sjukdomarna men på 90-talet upptäckte man att laxen som insjuknade i M 74 hade brist på tiamin. Nu menar forskarna att tiaminbrist är orsaken till att fisken drabbas även av en rad andra sjukdomar.

– UDN, M 74, svampangrepp och andra sjukdomar är en sekundär effekt som uppstår när immunförsvaret blir nedsatt vilket uppstår vid tiaminbrist, förklarar Lennart Balk.

Total kollaps

Tidigare insjuknade fisken oftast efter leken men de senaste åren har utbrotten skett allt tidigare vilket antagligen påverkat reproduktionen i flera vildlaxbestånd. I Ljungan saknas de två senaste generationerna av laxungar. Efter det senaste sjukdomsutbrottet riskerar även årets lek att slås ut och älvens vildlax anses vara hotad, men Lennart Balk poängterar att den situation vi står är betydligt mera allvarlig än så.

– Vi står inför risken för en kollaps av hela populationer bland många arter, säger han och pekar på att liknande sjukdomsutbrott som de i Östersjöområdet även har observerats i bland annat Nordamerika.

Forskningsresultaten från Stockholms universitet redovisades nyligen i PNAS, en publikation från den amerikanska vetenskapsakademin.

Över hela världen

Nu misstänker forskarna att det i bakgrunden är luftföroreningar som orsakar tiaminbristen hos ett stort antal djurarter och man ser problemen på många håll i världen, såväl hos fiskar i Alaska som alligatorer i Florida.

I det här skedet tror man inte att människor direkt hotas av tiaminbristen i naturen eftersom vi tillsätter vitamin B1 i vissa livsmedel och i fångenskap kan till exempel fisk medicineras medan de vilda arterna slås ut. Samtidigt kan man i nuläget inte bedöma vad situationen innebär på sikt.

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/forskare-varnar-vi-star-infor-en-kollaps-for-manga-arter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer