Nyheter
Forskare vid Stockholm Resilience Centre: Det idealiska vore att stänga av torskfisket i två år
Läget är allvarligt för flera av Sveriges fiskarter. Nästan hälften av fiskbestånden nyttjas ohållbart, visar en ny rapport från SLU. Det nationella fisket är långt ifrån hållbart, enligt experter som Extrakt har pratat med.
Nyligen kom den årliga rapporten Fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten från SLU. Rapporten visar att 41 procent av de svenska bestånden nyttjades ohållbart 2017.
”Noterbart är dock att antalet bestånd bedömda som ”Ej hållbart nyttjande” har ökat från 23 bestånd 2016 till 27 bestånd 2017,” står det i rapporten.
En av de arter som det är särskilt dåligt ställt med är torsken.
– Svensk torsk mår dåligt eftersom vi historiskt har fiskat för mycket och att ekosystemet förändras på sätt som vi inte helt förstår. Det idealiska vore att stänga av torskfisket i två år så att torsken får återhämta sig, men det skulle självklart innebära stora avkall på ekonomiska värden, säger Henrik Österblom, forskare och vetenskaplig chef på Stockholm Resilience Centre.
Han säger att Östersjön är ett särskilt sorgebarn.
– Vi har inte tillräcklig vetenskaplig förståelse för Östersjön. Det är ett innanhav som påverkas av olika faktorer: förändringar i vattnets salt- och syrehalter, klimatförändringar, övergödning, gifter och främmande arter – alla problem på ett ställe. Det gör det svårare att ringa in en enskild orsak till problemen och hur det kan hanteras. Allt hänger ihop med allt och fiskeriförvaltningen har inte mandat att styra över alla dessa faktorer.
...
Länk till hela artikeln (med svar även från Inger Näslund WWF)
Källa: Webtidningen Extrakt (Formas
Läs också (som refererar till denna artikel):
Njord: Okunnigt och dumt i Dagens ETC om fiske