Nyheter
Första klartecknet för enorm vindkraftpark i havet utanför västkusten
Volvos och Northvolts batterifabrik börjar byggas, industrin i väst skriker efter mer el.
Efter larmen om att havsbaserade vindkraftsparker snabbt måste fram har regeringen tagit ett första steg mot klartecken till 94 stycken upp till 340 meter höga vindkraftverk fyra mil nordväst om Göteborg.
För att minska störningen för boende planeras Sveriges första verk där fundamenten flyter på vågorna och inte förankras på havets botten.
Efter larmen om att havsbaserade vindkraftsparker snabbt måste fram har regeringen tagit ett första steg mot klartecken till 94 stycken upp till 340 meter höga vindkraftverk fyra mil nordväst om Göteborg.
Åtta ärenden om vindkraftsparker från Skagerrak utanför Strömstad i norr till Laholmsbukten i syd befinner sig nu i olika stadier av analys hos myndigheterna.
Trycket på regeringen att godkänna havsbaserad vindkraft har ökat snabbt på senare tid. Tidigare i veckan kom det första beslutet från energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till Länsstyrelsen i Västra Götaland om att börja bereda ett projekt utanför Göteborgs och Bohusläns kust.
Och nu ska det gå undan. Statliga Vattenfall och norska Zephyr skickade i december in ansökan om parken Poseidon. De upp till 94 flytande vindkraftverken 25-30 kilometer utanför Marstrand, Tjörn och Orust bedöms kunna producera el motsvarande en tiondel av Sveriges elbehov i dag.
Källa: Vattenfall.
I det här skedet behövs inte kommunernas klartecken, även om de tillfrågas, eftersom det 175 kvadratkilometer stora området ligger i svensk ekonomisk zon. Längre fram, när det blir dags att även ansöka om hur kablarna till land ska dras, måste dock även de lokala politikerna fatta beslut.
Regeringens besked leder till brådska hos Länsstyrelsen i Västra Götaland som får till den 15 januari nästa år på sig att lämna en rekommendation om att säga ja eller nej.
För att spara tid ska prövningen ske parallellt med tillstånd enligt den så kallade kontinentalsockellagen och inom kort lämnas även ansökan för kablarna till land in.
– Det är ganska tight om tid för ett omfattande ärende men vi ska jobba för att klara det, säger länsmiljöingenjören Lena Niklasson.
I regionens analys över elbehovet till 2030 talar man om minst två havsbaserade parker på västkusten – plus många fler till lands. Men trots att parken Poseidon ligger först i kön och ska utredas med hög fart räknar Vattenfalls projektledare Elin Davidsson inte med att den kan börja leverera el före 2030.
– Vi arbetar aktivt för att kunna realisera projektet så snart som möjligt, men i och med projektets komplexitet och alla de tillstånd som behövs så är en realistisk målsättning som processen ser ut i dag tidigt 2030-tal, säger hon till DN.
Det som skiljer ut Poseidon-projektet från övriga sju havsparker i ekonomisk zon som bereds är alltså att det är tänkt att enbart bli flytande vindkraftverk. I området är vattendjupet 40 till 220 meter och endast transformatorstationen ska bli bottenfast, säger projektledaren Elin Davidsson.
– Exakt vilken teknik vi ska använda är inte bestämt. Utvecklingen med flytande fundament går fort nu. Men det är i grunden två beprövade tekniker som slås samman. Fundamenten finns sedan länge i olje- och gasindustrin och vindkraftverken i övrigt är av samma typ som bottenfasta, säger hon.
Elin Davidsson säger att flytande verk har fördelen att det ”öppnar upp nya områden i och med att de motstående intressena blir färre”.
För att ge skeptiska boende längs det attraktiva kustområdet en bättre möjlighet att bedöma i vilken mån utsikten påverkas av upp till 340 meter höga snurror, som kan lysa om nätterna, har visualiseringar tagits fram.
Före valet i höstas hördes många negativa röster och i juni 2021 beslöt politikerna på Orust att säga nej på grund av ”allt för stor påverkan” när de tillfrågades i ett samråd.
– Jag är på inget sätt emot vindkraft men vi kan inte ha en sådan enorm park längs med hela vår kustremsa. Hela horisontlinjen kommer att förändras, sa då kommunstyrelsens ordförande Catharina Bråkenhielm (S) i en intervju.
Centerpartiet på Orust ville då säga ja till ett försök i mindre skala. I dag säger C-politikern Daniel Peterson att han tror att beslutet skulle kunna bli annorlunda i dag.
– Ja, nu när de styrande här, alltså S, M och L, delvis också är regeringspartier och oron för elbrist och höga priser tilltagit. Och Stenungsunds socialdemokrater säger ja nu, så kanske det skulle smitta av sig, säger Daniel Peterson till DN.
Men utsikten då? Tar den inte skada?
– Man får nästan ha fågelkikare för att se vindkraftverken om man får tro visualiseringarna. Men visst, vet man att de finns där så ser man dem.
Fakta. Larm-brevet till regeringen
Regeringens beslut om Poseidon-parken kom bara ett par dagar efter att Västra Götalands landshövding Sten Tolgfors skickat ett slags larm-brev till ministrarna Ebba Busch och Romina Pourmokhtari.
Precis som i en intervju i DN 9 februari pekar Tolgfors på att ”Västra Götalands län behöver ytterligare cirka 15-20 TWh fossilfri el före år 2030 för att klara nuvarande industris omställning samt beslutade nyetableringar som de två batterifabrikerna”.
Källa: Länsstyrelsen
Länk till artikeln med visualiserade vyer.
Källa: Dagens Nyheter