Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
MSC
Länkar
Kontakt

Information


2020-06-01

Förvaltningsplan för skarv i Stockholms län beslutad!

 

Efter konstruktiva diskussioner med skärgårdens jakt-, fiske- och viltvårdsföreningar, miljöorganisationer, kommuner och andra aktörer har Länsstyrelsen nu beslutat om en förvaltningsplan för skarv i Stockholms län. 

Den regionala förvaltningsplanen ska komplettera Naturvårdsverket nationella förvaltningsplan med regionalt anpassad vägledning och med hänsyn till de samhällsintressen som berörs av förekomsten av skarv i Stockholms skärgård. För att skapa dialog i frågan bjöd Länsstyrelsen in berörda aktörer att delta i processen med att ta fram den regionala planen. Intresset var stort och vid fyra tillfällen under förra året träffades ett 30-tal deltagare.

– Vi är tacksamma för det engagemang som varit i processen och all den input vi fått med oss under de dagarna vi träffats samt i den efterföljande remissrundan. Vi är nu i hamn med arbetet och har beslutat om en förvaltningsplan för skarv i Stockholms län, säger Länsstyrelsens projektledare Malin Langenfors.

Syftet med planen är att ge Länsstyrelsen stöd i förvaltningen av skarv, men den ska även vara en vägledning till alla samhällsintressen som berörs av skarven. Målsättningen med skarvförvaltningen är bland annat att skarvkolonierna ska finnas på de platser där de orsakar minst skada och olägenheter samt att kunskapen och dialogen i skarvfrågan behöver öka.

– Nu vidtar ett arbete med en adaptiv förvaltning för att nå våra målsättningar. Vi hoppas att engagemanget är fortsatt stort i frågan, för det behövs att alla parter är med och bidrar för att vi ska nå målen, säger Malin Langenfors.

Källa / Länkar:

fisheco.se - Förvaltningsplan för skarv i Stockholms län beslutad!

Länsstyrelsen i Stockholms län - Förvaltningsplan för skarv i Stockholm län (pdf)

Hallands Nyheter (hn.se) - Abborrfisket räddas – 20 000 skarvar ska bort

 

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

För mer information om MSC se MSC - Västkustfisk (vfisk.se).

Kontaktperson är Linda Frithiof
Tel: 070-282 69 76
E-post: [email protected]

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer