Nyheter
FRAMSTEG I BREXITSAMTALEN, MEN EJ INOM FISKET
BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Brexitförhandlingarna har gjort framsteg på två av tre knäckfrågor. De är rättvis konkurrens och tvistelösning.
Men den tredje knäckfrågan, fiskerättigheter, ligger dåligt till.
Irlands utrikesminister Simon Coveney sade på måndagen att förhandlingarna måste göra framsteg den närmaste veckan eller de närmaste tio dagarna.
Annars är förhandlingarna illa ute och EU måste skifta fokus till att det inte blir något avtal, sade han.
Sju veckor återstår till att Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion på nyårsdagen.
Europaparlamentet sägs behöva tre veckor på sig för att granska ett avtal. En omröstning i Europaparlamentet planeras till den 16 december under plenarsessionen.
Simon Coveney sade att gapet är mycket stort mellan vad den brittiska regeringen har lovat sin fiskeindustri och var EU:s förhandlingsmandat är.
Frågorna om rättvis konkurrens och tvistelösning hänger ihop. EU vill kunna ta till en tvistelösningsmekanism om britterna bryter mot reglerna för konkurrensen, som att ge mycket stora statsstöd till brittiska företag.
EU vill ha fyra mål på området, som chefsförhandlaren Michel Barnier har specificerat:
EU vill att Storbritannien åtar sig att följa OECD:s principer.
Storbritannien ska skapa en självständig brittisk kontrollmyndighet.
En mekanism för tvistelösning ska finnas.
Och EU ska snabbt kunna införa sanktioner mot Storbritannien medan tvistelösning pågår.
Förhandlingarna inom rättvis konkurrens gäller hur mycket av detta som Storbritannien kan gå med på, och hur specifikt.
I övrigt är huvuddelen av avtalet på omkring 600 sidor klart, med undantag för känsliga detaljer här och var som står inom parantes.
En fråga inom transportdelen är i vilken utsträckning EU-länder ska få sluta egna, liberalare flygavtal med Storbritannien än EU-avtalet medger.
Mindre EU-länder längre bort, som Finland och Cypern, vill gärna ha generösare bilaterala avtal. Deras motpol är större, närliggande länder, som Frankrike, Tyskland och Nederländerna, som vill ha ett mindre generöst EU-avtal för att gynna sina egna stora flygbolag.
Källa: Nyhetsbyrån Direkt