Nyheter
Framtidens räkor kan produceras i Västervik
I höstas sågs han i SVT:s Draknästet. Nu etablerar 24-årige Mattias Djurstedt en räkodling i hemkommunen Västervik. Redan om några månader kan Västerviksproducerade jätteräkor ligga på tallriken.
Räkodlingen är en i raden av food-techsatsningar som presenterats i Västervik i närtid. I Ankarsrum planeras en tomat- och laxodling, och vid Lucerna i Västervik etablerar sig företag för att producera blå mat, alltså hållbar mat från havet.
Och nu vill alltså 24-årige Mattias Djurstedt sälla sig till den skaran.
– Jag är från den lilla byn Getterum i Västerviks kommun, så det känns roligt att komma tillbaka hit där allt började, säger Mattias Djurstedt.
Vill ha hållbart odlande av scampiräkor
Mattias Djurstedt vill odla skamfri scampi – hållbart producerade jätteräkor utan avfall. Redan i år kan det ligga en lokalt odlad scampiräka på västervikarens tallrik. Det är i alla fall vad Mattias Djurstedt hoppas.
– Vi skapar ett naturligt, cirkulärt kretslopp. Allt avfall återanvänds, säger Mattias Djurstedt.
Scampiräkan har ett rykte av att bidra till både miljöförstöring och kränkning av mänskliga rättigheter. Men Mattias Djurstedt vill producera räkor under hållbara förutsättningar.
– Men det kan inte bara vara hållbart. Det måste också smaka gott och man måste ha råd att köpa det.
Källa: SVT Nyheter / Småland