Nyheter
Giftig manet dödar tusentals odlade laxar i Norge
Tusentals norska laxar har skadats och dödats efter att giftiga strängmaneter tagit sig in i fiskodlingar, rapporterar NRK. Ett växande problem enligt landets myndigheter.
Maneten med det latinska namnet apolemia uvaria, allmänt känd som trassligt havssnöre eller strängmanet på svenska, har blivit vanligare längs den norska västkusten. Under en vecka tidigare i november gjorde forskare från Norges Havsforskningsinstitut 250 observationer av maneten.
”Det har haglat in registreringar”, säger forskaren Tone Falkenhaug i ett pressmeddelande.
Strängmaneter lever i kolonier bestående av ett stort antal små individer, där vissa har ett starkt gift som använts för att samla mat och för att skydda kolonin, skriver institutet. Maneten är inte farlig för människor, även om den kan sticka, men den kan vara skadlig för fiskar.
Och längs den norska kusten har maneten orsakat stora problem för fiskodlare, då kolonierna tagit sig in i nätkassarna och skadat eller dödat odlade laxar.
Manetkolnonierna kan bli upp till 30 meter långa och när de bryts upp av strömmar och vågor kan de ta sig in genom små hål i fiskeodlingarna.
Fiskarna som kommer i kontakt med maneterna får brännskador, som kan leda till infektioner, ögonskador och gälskador som ofta leder till att de kvävs till döds.
Nordlaks är ett av företagen som drabbats. I måndags hade strängameter tagit sig in i två anläggningar och man hittade 12 000 döda laxar, rapporterar NRK. Även de fiskar som överlevt maneternas angrepp fick avlivas.
– Eftersom vi vet att det har funnits maneter där var vi rädda att det skulle leda till mer lidande och dödlighet, säger Heidi Torkildson, kommunikationschef på Nordlaks till NRK.
Ökad dödlighet på grund av strängmaneterna upptäcktes för första gången på laxodlingarna 1997, enligt Norges Havsforskningsinstitut. Då dog mellan 10 och 12 ton lax efter manetangrepp, sedan dess har problemet växt. 2001 var den siffran 600 ton.
Lars Helge Stien, forskningsledare på Havsforskningsinstitutet säger till NRK att rapporterna om maneterna ökat och att man hittills i år fått in över 1 000 observationer.
– Vi är rädda för att det här kan vara ett problem som kan bli vanligare i framtiden, vi måste skaffa oss kunskap om hur de påverkar fisken och på sikt hur vi eventuellt kan hitta åtgärder, säger han.
Det finns stora kunskapsluckor och strängmanetens förekomst i norska vattnet enligt Havsforskningsinstitutet. Man vet dock att de kan förekomma längs hela kusten, vilket gör det svårt för odlingsnäringen att förutspå angreppen.
Källa: Dagens Nyheter