Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-05-12

Glommens detaljplan görs om efter kritik från länsstyrelsen

Den föreslagna detaljplanen i Glommens hamn hotar fiskenäringen och säkrar inte upp för översvämningar, menar länsstyrelsen i sitt yttrande. Under året ska ett nytt förslag till detaljplan ut på samråd.
– Vi är helt obrutna i vår tilltro till att vi kan bygga ungefär som vi redovisat tidigare, säger arkitekten Magnus Månsson.

Under förra året redovisades planer på stora förändringar i Glommens hamn. En ny detaljplan arbetades fram av företaget Månsson Fastigheter AB och Falkenbergs kommun och gick ut på samråd förra sommaren. Det som föreslogs var bland annat att gamla Seafood och trålbinderiet rivs för att göra plats för ett hotell, ett kajstråk och nya hyresrätter.

En del av avtalet innebär även att en del av hamnen säljs till Månsson Fastigheter när detaljplanen antagits. Ett beslut som överklagats och fortfarande inväntar beslut i förvaltningsrätten.

Responsen under samrådet var blandad. En del är positiva till att hamnen utvecklas och hade inga synpunkter på det som föreslogs, andra var mer kritiska. Fiskenäringen i hamnen i synnerhet.

– Vi känner oss totalt överkörda. Som planen är nu får vi inte plats. Vi har inte blivit rådfrågade överhuvudtaget. Inte av kommunen eller någonting. Alla fiskarna står bakom detta, sa fiskaren Peter Svensson till HN juli 2021.

Länsstyrelsen: ”Hamnen är utpekad som ett riksintresse för fisket”

Det yttrande som lös med sin frånvaro vid förra publiceringen var länsstyrelsens. Myndigheten vars ord i denna typ av samråd väger väldigt tungt kom in sent med sina synpunkter, och när de väl kom var de inte nådiga.

Länsstyrelsen anser att riksintresset för både fisket och Natura 2000 vid Morups Tånge riskerar att hotas:

”Förändringen är så stor att det i framtiden inte skulle gå att utveckla hamnen och hamnområdet för fiskets eller vattenbrukets behov, trots att hamnen är utpekad som ett riksintresse för fisket.”, skriver myndigheten i sitt utlåtande.

De anser även att det förefaller risk för erosion och översvämningar och att det saknas utredningar och resonemang kring hur detta ska förhindras.

Det är bra att få det såhär svart på vitt.

En redogörelse av samrådet är ännu inte presenterad till politikerna. Kommunens planarkitekt Nadja Riklund berättar att orden från länsstyrelsen satte ord på flera av de knäckfrågor de jobbat med under planprocessen.

– Hela syftet med detaljplanen är att bredda användningen av Glommens hamn så det skulle kunna få plats med något annat än bara yrkesfiske. Men då behöver man fortfarande ha kvar respekten för yrkesfisket, säger Nadja Riklund och fortsätter:

– Vi kommer behöva få till några utredningar för att gå på djupet med detta som länsstyrelsen poängterat. Vad behöver riksintresse för yrkesfisket och vad behöver vi göra för att lösa dels VA-frågan och översvämningsrisken. Det var inte nytt för oss men det är bra att få det såhär svart på vitt.

Tidsplanen är att ha redogörelsen av samrådet klart efter sommaren, och kort därefter skicka ut en ny detaljplan på samråd.

Månsson fastigheter tror fortfarande på sin vision

Arkitekten Magnus Månsson bakom Månsson Fastigheter anser att den kluriga frågan framförallt är hur de ska lösa problemen med översvämningsrisken.

– Det är ett antal kluriga frågor. Det är en hel del synpunkter som länsstyrelsen haft och som vi måste hjälpas åt med att lösa. Men vi är helt obrutna i vår tilltro till att vi kan bygga ungefär som vi redovisat tidigare, säger Magnus Månsson.

Även om den klurigaste frågan, rent tekniskt, är hur hamnen ska kunna möta höjda havsnivåer i framtiden är den fråga som engagerat glommaborna mest just hur planerna påverkar fisket, och bygghöjderna.

Fisket idag är inte detsamma som när det var i sin glans.

Månsson menar att det skett ett missförstånd kring bygghöjderna och ska de kommande veckorna gå ut med en förtydligande skrivelse. Gällande fisket håller han med länsstyrelsen om att det är något som behöver utredas vidare, men är inte lika säker på att det kräver den yta som yrkesfiskarna hävdar i samrådet.

– Fisket idag är inte detsamma som när det var i sin glans. Det är tre–fyra stycken båtar idag jämfört med 15-16 förr. Min amatörmässiga bedömning är att det förefaller finnas en verklighet där det borde räcka med det man har idag. Men eftersom en del av fiskarna hävdar att det inte är så måste vi bena ut vad som är sanning och vad som är rimligt för att vi både idag och i framtiden kunna bedriva fiske där, säger Månsson och fortsätter:

– Vi vill ju inget annat än att fisket ska kunna leva vidare. Men kanske sida vid sida av en annan näring som gynnar Glommens samhälle. Ett hotell hade gett Glommen 30 nya arbetsplatser.

 

Källa: Hallands Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer