Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-01-09

God fortsättning på 2018!

God fortsättning på 2018!

 

Nu har jul och nyår passerats och ett nytt år med nya utmaningar är här.

 

Slutet på förra året var tyvärr inte det bästa, med en remissomgång där Havs- och vattenmyndigheten valde att inte lyssna på oss när det gällde skrovbyten, kustkvoter och infiskningskrav m.m.

 

Det allra värsta var nog infiskningskraven i Nordsjön! Vårt förslag att väva samman Nordsjön med Skagerrak föll platt. Vi kommer inte att ge oss här, det är helt enkelt orimligt att tvinga ut små båtar i Nordsjön för att inte tala om farligt.

 

Ransoner på kustkvoter satte myndigheten utan att prata med fiskets organisationer. ”Vi hade inte tid” svarar man när vi frågar varför, och man säger "det är så bökigt att ändra för generaldirektören måste ta det beslutet". Vi på SFPO kan gärna underlätta hans arbetsbörda genom att ta hand om dessa beslut (förvaltningsansvar heter det visst!).

 

Vi får hoppas att Havs- och vattenmyndigheten ändrar sin hållning nu när vi står inför en genomgång av det nya systemet efter ett år i kraft.

 

Det går just nu hyperinflation i skyddade områden för än det ena och än det andra och så är det i hela Europa men såklart leder vi utvecklingen i Sverige. SFPO är gärna med i debatten och om det är något som är skyddsvärt så är vi progressiva.

 

Skräckexemplet i framtagande av skyddade områden är dock Kattegatt, där en grön länsstyrelse inte ens bjöd in oss i SFPO! HKPO blev inbjudna men inte lyssnade på. Sedan beslutar Havs- och vattenmyndigheten de föreslagna områdena rakt upp och ner från länsstyrelsens förslag. Det enda vi egentligen begärde var en liten ränna för fisket, men den fick vi inte.

 

Så här kan det ju givetvis inte fortsätta! Vi kommer givetvis göra allt för våra medlemmar på alla sätt vi kan. Tillsammans med våra europeiska kollegor i EAPO och EUFA kommer vi att försöka göra fisket rättvisa. Vi kommer att lägga många timmar och pengar på arbetet inom NSAC och BSAC - arbetskrävande ja, men helt nödvändigt för svenskt fiske.

 

Som ni ser i media har debatten om fiske inte blivit något bättre. Faktaresistens och rena lögner florerar fritt. Var är alla källkritiska journalister? Finns de ens i Sverige?

 

Ni kanske har läst Henrik Svedängs artiklar och framförande i tidningar och radio? Jag ringde honom efter en artikel i Svenska Dagbladet för att ställa honom till svars. Han slängde på luren och vägrar sedan att svara, modigt! Hans arbetsgivare Havsmiljöinstitutet har inte velat ha ett möte med oss för att diskutera frågor som varför Svedäng ljuger. 

 

Sportfiskarna - Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har väl fått sitt största bottennapp hittills? Läs artikeln på deras hemsida om Bratten, de vill ankra sönder vårt enda korallrev! Fiskevårdsförbund? SFPO säger givetvis: Ingen ankring inom de skyddade områdena!

 

Peter Ronelöv Olsson

Ordförande SFPO

 

 
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer