Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-11-13

Grönt ljus för att syresätta Byfjorden – finansiering återstår

Tio år efter att projektet med att syresätta Byfjorden med två syrepumpar på en flotte mitt i fjorden lades ner, kan det vara dags för en repris. Länsstyrelsen har lämnat tillstånd för ett nytt försök. Det som återstår att lösa är finansieringen.
– Fantastiskt roligt om vi kan starta det här igen, säger professorn i oceanografi Anders Stigebrandt.

Anders Stigebrandt ledde försöket 2013, med att testa sina egna teorier om att få livet tillbaka i den då övergödda, syrefattiga och halvdöda Byfjorden. Genom att pumpa ner syrerikt ytvatten till 35 meters djup lyckades man få livet i Byfjorden att återvända. Redan efter ett år med syrepumparna var förbättringarna avsevärda. 2013 uppmättes syrenivåer i Byfjordens vatten som var de högsta någonsin.

– Det är klart att både regn och inflöde från närliggande Hakefjorden eller stormar också kan påverka vattnet inne i Byfjorden positivt. Men vi kan ju se att Anders Stigebrandts försök lyckades, sade en annan professor vid Göteborgs universitet med namnet David Turner till Bohusläningen 2016.

Då hade det gått tre år sedan forskningsinstitutets Formas pengar till syresättningsprojektet tog slut och politikerna i Uddevalla kommun tackade nej till att ta över driftskostnaderna av pumparna. Men nu kan det vara på gång igen. Något som Bohusläningen tidigare berättat om.

Stiftelsen Byfjordens framtid, som är bildad av Projekt Fjordtorsk, går i spetsen för ett nytt försökt att syresätta Byfjorden. Projekt Fjordtorsk har med stöd från näringslivet i Uddevalla och donationer, under en följd av år gjort sig känt för etablering av 70 konstgjorda torsk- och hummerrev i fjorden och en kamp för att återfå ett starkt, lokalt torskbestånd.

Pumpar för två miljoner

Nu kan det vara dags för nästa steg i de arbetet och det kommer att ske med samma typ av syrepumpar som Anders Stigebrandt tidigare använde.

Stiftelsen Byfjordens Framtid, SBF, är bildad just för att vara fristående organisation när man ska söka stöd för syresättningsprojektet. Länsstyrelsen har hämtat in synpunkter från flera andra myndigheter, innan man lämnade ett tillstånd den 6 november.

– Vi lärde oss tekniken med pengar ifrån Formas förra gången. Det fungerade väl till vi blev stående utan stöd. Nu handlar det helt enkelt om att hitta en långsiktig finansiering. Pumparna kostar cirka två miljoner kronor att bygga. Sedan tillkommer en driftskostnad på 200 000 kronor om året inklusive moms, säger Anders Stigebrandt.

I juni i år berättade Bohusläningen att de nuvarande politiska ledningen i Uddevalla initierat en diskussion med Uddevalla Vatten AB, UVAB, om att på sikt leda ut renat avloppsvatten från kommunens reningsverk i Skansberget.

Det ska då ske i en kulvert eller ledning till en punkt mitt i Byfjorden, som på så vis får syresättning.

– Om länsstyrelsen beslutar om att framtida utsläpp kan ske i Byfjorden, kommer det att utgöra 30 procent av den nödvändiga syresättningen som eftersträvas, sade UVAB:s vd Peter Johansson till Bohusläningen i juni i år.

”Vi talar om flera år”

Men det är en lång process innan alla tillstånd och allt arbete, som syresättning med två pumpar på en flotte kräver, kan gå i mål.

– Vi talar om flera år och så länge vill vi inte sitta och vänta. Bättre då att vi kommer igång nu och kanske kan syrepumparna fungera som ett komplement till den kommunala va-lösningen när den väl kommer igång, säger Lars-Olof Axelsson, grundaren av projekt Fjordtorsk som också är medgrundare till Stiftelsen Byfjordens framtid.

Nu börjar alltså stiftelsens arbete med att söka finansiärer till projektet med syrepumpar del två.

– Det är klart att vi hoppas att vi kan få till ett samarbete med kommunen, för att kunna komma igång redan nästa år, säger Lars-Olof Axelsson.

Kommunalrådet Martin Pettersson (SD) säger att ärendet om samarbete kommer att behandlas.

– De har redan skickat in en ansökan till kommunen om idéburet offentligt partnerskap. Mer än så kan jag inte säga om detta förrän det behandlas av kommunstyrelsen, säger Martin Pettersson.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer