Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter (Leader)


2024-06-12

Hållbart fiske eller överfiske?

Sverige är ett underbart men märkligt land. Samtidigt som fiskeripolitiken levererar bra resultat blir tonläget i debatten i Sverige om yrkesfisket hårdare och tuffare; riksdagspartierna nästintill tävlar om att trumfa varandra i långtgående förslag som försvårar för den marina livsmedelsproduktionen – yrkesfisket.

 

Det går inte en dag utan att det i någon tidning framförs krav riktade mot svenskt yrkesfiske. Det är allt som oftast grova villfarelser som förmedlas, exempelvis att fisket trålar ut varenda levande väsen i Östersjön eller att 90 % av bestånden är utfiskade. Ju fler sådana grova osanningar som förmedlas, desto mer triggade verkar riksdagspartierna bli att föreslå vad de tror är fungerande lösningar.

 

Vi har lyckligtvis en gemensam fiskeripolitik i EU. Målet för den är att säkerställa att fisket är miljömässigt hållbar på lång sikt, förvaltas på ett sätt som är förenligt med målen om ekonomiska, sociala och sysselsättningsmässiga fördelar och bidrar till en tryggad livsmedelsförsörjning. Man tillämpar försiktighetsprincipen på fiskeriförvaltning och politiken genomför ekosystemansatsen för att säkerställa att fisket har en så liten negativ inverkan på de marina ekosystemen som möjligt.

 

Varje år skriver EU-kommissionen ett meddelande till rådet och Europaparlamentet om fisket. Den 7 juni publicerades det senaste meddelandet som har titeln ”Hållbart fiske i EU – lägesrapport och riktlinjer för 2025” (COM(2024) 235 final). Redan i inledningen slår EU-kommissionen fast att mycket färre fiskbestånd nu är överfiskade jämfört med 2003 och att fiskare ser de socioekonomiska vinsterna med de bestånd som har förvaltats på sundare nivåer en tid.

 

I meddelandet skriver EU-kommissionen att tack vare de åtgärder som har vidtagits av fiskare, nationella förvaltningar, Europaparlamentet, rådets och kommissionens åtaganden att förvalta fisket på ett ansvarsfullt sätt har fisket blivit mer hållbart och mycket färre bestånd är överfiskade i EU. I genomsnitt ligger bestånden i Nordostatlanten nu inom det intervall som är förenligt med de politikens mål avseende fiskeridödlighet.

 

Vad gäller Östersjön pekar EU-kommissionen på den drastiskt annorlunda miljösituationen och konstaterar att Östersjön utsätts för många påfrestningar (övergödning genom tillförsel av näringsämnen och ihållande höga halter av främmande ämnen) vilket har lett till en minskning av den biologiska mångfalden. I den svenska samhällsdebatten håller man dock envist kvar vid att orsaken till Östersjöns problem är överfiske, trots att det är felaktigt. Faktumet att Östersjötorskfisket stoppades sommaren 2019 och att torsken inte har kommit tillbaka torde verifiera påståendet att det inte är fisket som är orsak till Östersjöns problem.

 

EU-kommissionen skriver avslutningsvis i meddelandet att en blomstrande fiskerisektor är avgörande för att bevara de europeiska kustsamhällena och hantera övergången till mer hållbara livsmedelssystem.

 


Peter Ronelöv Olsson
Ordförande SFPO, Sveriges Fiskares Producentorganisation




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer