Nyheter
Han företräder trålarna: ”Debatten är helt galen”
Svenska pelagiska federationen (SPF) företräder de stora svenska trålfartygen.
Nu svarar organisationens vd Anton Paulrud på kritiken mot det storskaliga strömmingsfisket.
– Debatten är helt galen, säger han.
Kritiker anklagar de stora trålfartygen för att bidra till utfiskning och skada marina ekosystem. Mitt i stormen står producentorganisationen Svenska pelagiska federationen (SPF) som försvarar sina medlemmars verksamhet.
– Vi organiserar ungefär 90 procent av svenskt fiske, både småskaligt och storskaligt, berättar organisationens vd Anton Paulrud.
Han anser att debatten om strömmingen är felriktad och bygger på flera missförstånd. Det är orättvist att anklaga de stora trålfartygen för överfiske med tanke på att de håller sig inom de fiskekvoter som fastställs på EU-nivå, menar han.
De årliga kvoterna beslutas av EU:s ministerråd efter att EU-kommissionen har lagt fram ett förslag. Förslaget bygger i sin tur på underlag från Internationella Havsforskningsrådet (ICES), som består av forskare från ett 20-tal länder.
– Vi förlitar oss till 100 procent på ICES. Det är den bästa tillgängliga vetenskapen som finns, säger Anton Paulrud.
Men forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum har framhållit att ICES underlag bygger på specifika frågor från EU-kommissionen, där viktiga miljöaspekter förbises. Underlaget misstas ofta för vetenskapliga råd, fastän det rör sig om en prognos med många osäkerhetsfaktorer, menar de.
Anton Paulrud medger att underlaget till kommissionen kan utvecklas med fler aspekter som rör havets ekosystem.
Det finns de som varnar för en potentiell kollaps av strömmingsbestånden. Hur tänker du kring det?
– Vi hoppas ju att man kan förlita sig på vetenskapen och att det inte blir någon kollaps.
Men du säger själv att det vetenskapliga underlaget kan utvecklas.
– Ja. Men jag tror ändå att modellerna är tillräckligt bra för att det inte ska bli kollaps, svarar Anton Paulrud.
Han framhåller att dioxindebatten gör att efterfrågan på Östersjöfisk är lägre än vad som i dag fiskas upp. När strömming mals ner till fiskmjöl kan den däremot renas från dioxin. Den blir sedan till mat vid bland annat norska laxodlingar.
– Tyvärr är det så att den moderna människan vill ha lax. Man vill ha något enkelt att stoppa i stekpannan, säger han.
Du delar inte alls bilden av att ett överfiske har lett till att kustfiskarna knappt får upp någon strömming längre?
– Nej, utan där är det nog andra faktorer som man ska titta på, som vattentemperatur, skarv och sådana saker, säger Anton Paulrud.
Källa: Gefle Dagblad