Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-06-06

Handlingsplan ska rädda kvar en del av yrkesfiskeflottan

Andelen svenska yrkesfiskare minskar och därmed också en viktig del av matproduktionen. Flera myndigheter går nu i spetsen för en handlingsplan, som som ska rädda fisket. Äldre fiskare ska fungera som mentorer för yngre, menar Jordbruksverket.

Eftersom yrkesfiskarna i Sverige blir allt färre och allt äldre i genomsnitt, bör äldre yrkesfiskares kompetens tas tillvara, för att säkra framtidens fiske. Ansvariga myndigheter och fiskeorganisationer bör tillsammans underlätta ägarskiften och skapa ett mentorsprogram, menar Jordbruksverket i en promemoria.

Äldre yrkesfiskares kompetens och kunnande kan överföras till nya, yngre yrkesfiskare. Detta kan då ske med en särskild entreprenörsutbildning och med yrkespraktik ute hos yrkesfiskarflottan, menar Jordbruksverket. Tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten ha verket arbetat med frågan om det krympande yrkesfisket i flera år.

Över 100 fiskare tillfrågade

Beslut om nya fiskelicenser bör kunna ges på ett sådant sätt, att detta långsiktigt främjar lönsamma fiskeföretag. Fler nya och yngre yrkesfiskare bör få egna fiskelicenser och därmed möjligheten att starta egna fiskeföretag.

Det är några av slutsatserna i en förstudie av hur både yrkesfisket, fritidsfisket, fisketurism och vattenbruk kan utvecklas på bästa sätt. Studien upphandlades av myndigheterna 2022 av ett privat konsultföretag.

I förstudien har 109 yrkesfiskare uttalat, sig liksom sex större fiskeriorganisationer samt fyra länsstyrelser.

"Behöver säkerställa att det finns svenska yrkesfiskare kvar”

Det framgår i förstudien, att de tillfrågade yrkesfiskarna menar, att den största utmaningen för yrkesfiskare just nu är beviljandet av nya fiskelicenser, dialogen med myndigheterna och de krångliga reglerna kring fisket – både nationellt och på EU-nivå.

Den här förstudien presenteras i sin helhet den 14 juni och Jordbruksverket kommer sedan, att fortsätta att arbeta med yrkesfiskefrågorna under hösten 2024, skriver verket i en promemoria.

– Vi behöver säkerställa att det finns svenska yrkesfiskare kvar, så att vi kan behålla och öka andelen svenskproducerad sjömat. Den upphandlade rapporten visar på hur yrkesfiskare, fiskets organisationer och berörda myndigheter ser på möjligheter och utmaningar, säger Fredric Nilsson som är Jordbruksverkets yrkesfiskesamordnare.
 

Yrkesfiskets förändringar

Mellan 2002 och 2022 minskade antalet fiskelicenser och personliga fiskelicenser i riket med 48 procent – från 2027 till 1150 licenser.

Mellan 2022 och 2015 minskade antalet fiskebåtar på västkusten med 118 stycken. I februari i år fanns det 360 fartyg kvar här, visade en rapport från Havs- och vattenmyndigheten (HaV).


 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer