Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-11-19

Här är platsen som pekas ut för Göteborgs fiskhamn

Problemen med översvämningar i fiskhamnen blir allt värre. Men nu finns det en plan och utpekad plats för vart verksamheten ska kunna flytta.
– Det blir ingen jättelång flytt, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johannes Hulter (S).
Men flytten kan dröja åtta år. Under den tiden krävs en lösning för hamnplanen, som sakta men säkert sjunker ner i älven.

Göteborgs fiskhamns hamnplan sjunker långsamt ihop, som en jättelik sufflé täckt av asfalt. Fiskauktionens vd Roger Thilander uppskattar att hamnplanen översvämmas mellan 15 och 20 gånger varje år.

– Hamnplanen har formen av en hängmatta. Då det blir som en sjö här, säger Roger Thilander.

Roger Thilander vandrar genom fiskhamnen tillsammans med Håkan Wing, ordförande i föreningen Sveriges fiskgrossister och stadsbyggnadsnämndens ordförande Johannes Hulter. De har samlats för att det nu finns svar att ge på den långdragna och svårlösta frågan om vart fiskhamnen ska ta vägen.

Ett antal alternativ har utretts, bland annat utifrån hur kajerna ser ut, vattendjup där fartygen ska lägga till och möjligheten för lastbilar att köra till och från området. Planen nu är att flytta fiskhamnen några hundra meter västerut, till Majnabbehamnen. Den korta flytten bedöms som enklare att hantera, i jämförelse med andra alternativ. Dessutom är det en älvsträcka där kajerna är i gott skick.

Fint men upptaget

Men området har redan har en hyresgäst: Stena Line. Rederiet är på väg bort och ska på sikt ut till i Arendal. Preliminärt flyttdatum är 2028. Fram tills dess ska flytten planeras. Det första steget är att ändra Göteborgs översiktsplan, för att tillåta blandad stadsbebyggelse på södra älvstranden, för sträckan Järnvågen till Klippan.

Men planen för området omfattar mycket mer än flytten av fiskhamnen, enligt Johannes Hulter.

– Fiskhamnen behövs, för att Göteborg ska vara en fiskstad. Det är en kärnverksamhet som måste tas hand om och värnas och som ska fortsätta leva länge. Sedan vill vi också, och det tror jag att vi har en gemensam vision om, att det här ska blomma ut.

I dag är fiskhamnen inte någon speciellt publik verksamhet. Många skolklasser har visserligen gjort studiebesök genom åren, men som besöksmål är hamnen ganska outnyttjad, i alla fall i jämförelse med fiskhamnar i andra städer.

Genom åren har flera olika visioner för hamnen lagts fram med inspiration från till exempel Fisherman's Wharf i San Francisco, Tsukijis fiskmarknad i Tokyo, Sydney Fish Market eller fiskmarknaden i Haag.

Något i den stilen kan kanske bli verklighet även i Göteborg på sikt. Intresset för fiskhamnen från göteborgarna är stort, enligt Håkan Wing.

– Det syns när vi har haft Fiskhamnens dag. Det har varit så mycket folk, kanske 60 000 över några dagar. Man tänker ju att det är Rolling Stones som drar sådana folkmängder, inte fiskhamnen. Men det finns någonting kult, det ligger i Göteborgs dna, säger Håkan Wing.

Johannes Hulter håller med.

– Ibland kan jag tycka att det blir lite mycket snack om visioner när det handlar om stadsplanering. Fluff. Men här finns det faktiskt något genuint att bygga på. Verksamheten finns och pågår varje dag, säger han och vänder sig ut mot älven.

Flera frågor kvar

Ändringen av översiktsplanen ska också på sikt göra det möjligt att bygga mer blandad stad ner mot älvkanten. Men det innebär ett antal nya frågor som måste hanteras. Till exempel vad som ska hända med marken där fiskhamnen nu ligger, eller hur man minskar Oscarsledens barriäreffekter. Dessutom finns frågan om lukten från fiskhamnen, som kan begränsa möjligheterna när det gäller att bygga till exempel bostäder nära verksamheten.

– Det finns begränsningar när det gäller vanliga bostäder. Och det kan ibland vara svårt att förena med sådana saker. För vår del är det viktigt att det blir en levande, blandad och rolig stadsdel med en massa olika verksamheter, säger Johannes Hulter.

Om förslaget blir verklighet innebär det att den långsiktiga lösningen är på plats. Tidigare har det också diskuterats om hamnen ska flytta i väntan på ett nytt permanent hem. Men så verkar det inte bli. I stället blir fokus att försöka lösa översvämningsproblematik och skredrisk fram till dess att flyttlasset går.

Roger Thilander, Håkan Wing och Johannes Hulter går ut mot hamnplan. En stor rensbinge fylld med laxskrov dras förbi av en truck. Måsarna flaxar efter.

– Opportunister har vi många i hamnen, bland annat måsarna, skojar Roger Thilander.

I januari i år översvämmades fiskhamnen nio gånger. De senaste veckorna har det skett två gånger till. När översvämningarna sker blir de verksamheter som ligger närmast älven öar, avskurna från resten av fiskhamnen. Kanske kan området vallas in för att hålla borta vattenmassorna, men då måste också dagvattensystemet göras om. Eftersom brunnarna står i anslutning till älven så leder de in vatten på hamnplan när vattennivån är hög.

Ligger på leran

Själva auktionshallen står på pålar ner till berg och rör sig inte. Hamnplanen, som ligger på mellan 30 och 50 meter lera och gammalt fyllnadsmaterial, rör sig betydligt mer. Nya ramper har fått byggas upp till auktionshallens portar, för att det ens ska vara möjligt att köra in pallyftare och truckar. Här och var har marken sjunkit så mycket som 1,2 meter jämfört med när hamnplanen byggdes.

– Översvämningarna är det akuta problemet. Det måste tas hand nu även om vi pratar om att göra en ny fiskhamn om åtta år. Vi ska ju vara kvar här till dess, säger Roger Thilander.

Problemen har funnits länge men blir värre och värre, enligt Håkan Wing.

– Det eskalerar. Det blir mer vind, mer högvatten och så vidare. Klimatförändringar helt enkelt, säger han.

Nästa gång stadsbyggnadsnämnden sammanträder finns ändringen av översiktsplanen med på dagordningen. Johannes Hulter tror inte den kommer att bli föremål för någon större debatt.

– Jag kan inte tänka mig det men tyvärr är politiken sådan att man börjar bråka om besynnerliga saker. Förhoppningsvis går ärendet rakt igenom och sedan upp till kommunfullmäktige för beslut, säger han.


Länk till dokumentet.

 

Källa: Göteborgs-Posten




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer