Nyheter
Havet i fokus när miljöministern besökte Strömstad
Under två dagar har Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) rest runt i Bohuslän för att diskutera havs- och miljöfrågor. Bland annat diskuterades det minskade anslaget för naturvård på Koster och gamla mossiga regelverk som hindrar det småskaliga fisket i Grebbestad.
– Vi har inte riktigt hängt med i den snabba utveckling som sker, säger Romina Pourmokhtari.
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ansvarar för frågor som bland annat rör artskydd, havs- och vattenmiljö och dess förvaltning. Under två dagar har hon rest runt i Bohuslän med en övernattning hos Everts sjöbod i Grebbestad som bland annat prisats för sitt hållbarhetsarbete. Just havet och den marina miljön är frågor som ligger henne varmt om hjärtat och en del av anledningen till att det blev ett besök på Kosters marina nationalpark i Strömstad.
Ett besök gjordes även hos ostronfiskaren Lotta Klemming i Grebbestad för att se hennes fiskeverksamhet med besök på två olika ostronbanker. Här låg fokuset på invasiva främmande arter och det marina ekosystemet.
Enligt Lotta Klemming var besöket uppskattat och gav henne en chans att lyfta olika utmaningar som det småskaliga fisket i Bohuslän står inför.
– Vi pratade mycket om gammalt mossigt regelverk som är applicerbart på dåtidens fiske och kanske framför allt för sillen för oss här i Bohuslän. Vi som är småskaliga fiskare och som har ett mer hållbart fiske har samma villkor som de stora fiskarna, och det funkar inte, säger Lotta Klemming.
Småfiskets utmaningar med lokaler
En fråga som diskuterades var bland annat småfiskets utmaningar med lokaler. Många av kommunerna i närområdet har magasin och bodar men med detaljplaner som inte är anpassade för fiskeverksamheter då det enbart tillåter redskapsförvaring.
– Här kändes det skönt att få höra, och få det bekräftat, att lokalpolitiken faktiskt kan göra mer för att hjälpa det småskaliga fisket och det hållbara fisket. Det funkar inte att bara säga att det är ”så det är” utan här kan lokalpolitiken gå i god för näringslivet och ändra detaljplanen. Och att det är viktigt att det faktiskt hjälper oss, säger hon.
På Kosters nationalpark diskuterades bland annat frågor kring trålfiskets förutsättningar och inverkan på havsbottnarna i förhållande till det artrika havs- och skärgårdsområdet.
Mathilda Freij är naturumföreståndare på Naturum Kosterhavet och en av personerna som var på plats för att visa upp nationalparkens arbete för ministern. En av punkterna handlade om hur Kosterhavets verksamhet påverkats av att anslagen för naturvård minskat med 50 procent under 2023.
– Men vi fick ändå positiva besked från Romina om hur regeringens budget kommer att se ut nästa år. Det verkar som att de vill satsa på det marina området och att det kommer att finnas medel från Havs- och vattenmyndigheten som vi kommer att kunna ta del av, säger hon och fortsätter:
– Budgeten för 2024 är ju inte klar än men de var ändå en positiv hint, säger hon.
Ministern kliver i land i Strömstad
När ministern därefter klev i land vid Norra hamnen fick Strömstads Tidning 15 minuter i ett tidspressat schema innan färden fortsatte ner mot Göteborg.
– Det är så otroligt fint här, säger Romina Pourmokhtari med ett stort leende samtidigt som onsdagens kraftiga vind sliter tag i jacka och luva.
Den blå näringen och havsbruket är för både Strömstad och Tanum närvarande inslag i samhället. Förra året väcktes starka känslor när Världsnaturfondens Fiskguide rödlistade det Bohuslänska räkfisket, en status som är kvar även i årets guide som släpptes för drygt två veckor sedan.
Romina Pourmokhtari poängterar i frågan att många har en daterad bild av vad trålning är och trycker på det faktum att svensk trålning är avancerad och skiljer sig från exempelvis den spanska. Att rödlista och skydda en art är inte alltid lösningen.
– Vi måste förvalta, ta hand om, och nyttja vår natur på en smart och hållbart sätt. En del av det är att kunna fiska räka, men också att trålen har en lucka. Inte bara för fisken utan även för mindre räkor så de kan växa till sig, och där ser vi hur fiskarna själva vill se en sådan utveckling, säger hon.
Hon tror på dialog mellan alla parter som berörs. Både lokalsamhället, fiskarna, länsstyrelse, Nationalparksförvaltare och miljöorganisationer.
– Vi måste hitta vägar framåt som gör att man har ett levande samhälle och en stark naturmiljö. Det är en av anledningarna till att vi hälsar på just i Västra Götaland. Vi vet att man här är skickliga på att hitta forum för dialog och samverkan, säger hon.
Krångliga regelverk bromsar verksamheter
Vattenbruket med Ostrea Aquaculture i spetsen har tidigare lyft kritik kring krångliga lagar och regler. Bland annat de korta tillstånden för odling som ibland inte sträcker sig längre än fem år. Romina Pourmokhtari har inte varit på plats i kläckeriet på Koster men håller med om att vissa specifika frågor kan ses över, som exempelvis ostronens tillväxttid i förhållande till tillståndens tidsperiod.
– Men att bara förlänga en tillståndsperiod skulle kunna ske på bekostnad av kontrollen och uppsynen över hur verksamheten går till. Så det är alltid avvägningar som behöver göras. Jag kan se ett visst behov av förbättring i vissa delar, men de kan inte ske på bekostnad av kvalité, säger hon.
Hon förstår att myndigheter och regelverk kan uppfattas som fyrkantiga men säger att den svenska miljöbalken är något att var stolt över, även att en omfattande och kraftfull miljölagstiftning är en konkurrensfördel för Sverige och blir en kvalitetsstämpel.
– Men jag kan verkligen sympatisera med flitiga svenska fiskare som tar sitt ansvar och drabbas av reglering som kanske ämnar åt att komma åt andra typer av fiske. Där finns det en brist från politikens sida, säger hon.
Hon håller också med om att en modernisering behöver ske från både politiken och statens sida.
– Vi har inte riktigt hängt med i den snabba utveckling som sker, och det måste bli bättre. Vi måste prata mer och samarbeta i högre nivå och utsträckningen än vad som redan görs idag, säger hon.
Källa: Strömstads Tidning