Nyheter
Havets svarta guld drar till sig tjuvar – ”är hummern billig ska varningsklockorna ringa”
Havets svarta guld. Med ett snittpris på 450 kronor kilot är det kanske inte konstigt att hummern är en eftertraktad fångst – även för tjuvar.
– Oftast handlar det om pengar. I många fall är det organiserade stölder, där humrar säljs vidare till restauranger, säger Thomas Andersson, samordnare vid polisens båtsamverkan i region Väst.
I drygt en månad har den årliga hummersäsongen varit i full gång på västkusten. Utanför Vrångö ligger vattnet spegelblankt och solens strålar värmer trots att det är en bit in i november. Anders Kristensson gör sig redo för att gå ut på sjön med båten Wilma, som är döpt efter hans yngsta dotter.
– Fisket har gått i arv i många generationer, min pappa, farfar och farfarsfar. Jag är uppväxt på havet, kan man säga, säger Anders Kristensson.
Och det märks att det är på havet han trivs som allra bäst. Med van hand styr han båten över vågorna som tilltar utanför ön. I 35 år har han livnärt sig på fisket men det är framför allt de senaste 15 åren han säger sig ha märkt att tjuvvittjningen av hummer har ökat.
– Det händer mig varje år. Det är klart det är tråkigt, jag märker att jag får färre humrar än förut om jag låter mina tinor ligga i över helgen. Det har blivit hårdare konkurrens och beståndet har blivit svagare, säger Anders Kristensson och fortsätter:
– Jag tycker att Kustbevakningen skulle få mer resurser för att kunna göra mer kontroller. Men också att det ska högre upp, det behövs bättre agerande från myndigheterna och politiken.
Under den senaste månaden har flera hummerstölder anmälts till polisen på västkusten. Men Thomas Andersson, samordnare vid polisens båtsamverkan i region Väst, tror dessutom att mörkertalet kan vara större än vid annan typ av brottslighet.
– Det finns alltid ett mörkertal kring alla typer av brott. Men får du båtmotorn stulen så är det troligare att du anmäler eftersom det handlar om försäkringspengar. Det är svårare att veta om du blivit av med humrar i en tina som du inte ännu plockat upp, säger han.
Kustbevakningen genomför kontroller till havs och hade stärkt bevakning i samband med den årliga hummerpremiären.
– Det är svårt för oss att ensam agera mot den här typen av brottslighet. Vi känner till att det stjäls hummer från tinor, vilket är ett fiskebrott. Vi vet också att hummer som fångas enligt fritidsfiskereglerna, det vill säga för egen konsumtion, i vissa fall säljs kommersiellt. Vi har också exempel på att fritidsfiske sker med fler redskap, omärkta och felmärkta, än vad som är tillåtet, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.
Thomas Andersson vid båtsamverkan Väst kallar stölderna ”organiserade”.
– Det jag menar är att syftet bakom stölderna är att sälja de vidare till en person som distribuerar det vidare till restauranger och privatpersoner, säger han.
Wilma kränger upp och ner på vågorna. I 12 år har båten och Anders Kristensson varit kompanjoner på havet.
– Förr hade jag en lite större båt. Men jag klarar att livnära mig med den här. Fisket är slitsamt, speciellt när det är dåligt väder. Men det som sliter mest är de dagarna man inte får någon fångst, säger han.
Anders Kristensson har själv inte anmält några hummerstölder, trots att han misstänker att han blivit utsatt för det flera gånger.
– Jag tycker det är bra att folk anmäler men det känns inte som det leder någon vart. Man orkar inte hålla på att anmäla, man har heller inte riktiga bevis på att det har hänt.
Thomas Andersson tycker ändå att det är viktigt att anmäla.
– Vi får inget underlag för att kunna se något mönster och spana på rätt ställen. Det krävs att fler anmäler, om man misstänker att man blivit besluten, säger han och påpekar att man även bör anmäla om man misstänker att någon säljer fisk eller skaldjur utan tillstånd.
– Oftast handlar det om pengar. Frågan man ska ställa sig om det är en person som säljer är: ”hur ärliga humrar är detta?” Är det väldigt billigt ska varningsklockor ringa, säger Thomas Andersson.
Gå in på artikeln och läs så får ni se bilderna.
Länk till artikeln
Källa: Dagens Nyheter