Nyheter
Havs- och vattenmyndigheten kallas till utskott för att redogöra för ålbeslut
Miljö- och jordbruksutskottet har beslutat att kalla Havs- och vattenmyndigheten till utskottet för att redogöra för förslaget att förlänga tiden för ålfiskestoppet till en period då inget fiske sker.
I förra veckan kom Havs- och vattenmyndigheten, HAV, med förslaget att lägga den förlängning av ålfiskestoppet som EU har beslutat om till perioden januari till och med mars. En period då i princip inget ålfiske sker.
Förslaget har fått hård kritik från forskarhåll, som DN har skrivit. ”Det här är den fräckaste respons man kan tänka sig från Sveriges sida, helt otroligt. Det är som att räcka ut tungan åt ministerrådet, sa Henrik Svedäng, docent i marinekologi vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet till DN.
På tisdagen beslutade Miljö- och jordbruksutskottet att kalla Havs- och vattenmyndigheten till utskottet för att redogöra för sin bedömning av förläggningen av ålfiskestoppet.
– Vi har beslutat att bjuda in HAV för att de ska berätta hur de bedömer att vi lever upp till våra EU-rättsliga åtaganden vad gäller ål, berättar Emma Norén (MP), ordförande i utskottet.
– Det kommer sig av att de la ut de här extramånaderna som regeringen från början inte ville ha på tider när det inte får någon effekt.
Sedan tidigare har fiskestoppet för ål varit tre månader. I Sverige har ålfisket varit stoppat perioden oktober till och med december.
Förra året föreslog EU att förlänga fiskestoppet till sex månader. Sveriges regering motsatte sig förslaget, men beslutet gick igenom och regeringen gav HAV i uppdrag att föreslå under vilken period de extra tre månaderna skulle gälla.
Myndigheten förslag är att den förlängda perioden skulle vara januari till och med mars. De konstaterar samtidigt att den perioden inte skulle leda till minskade fångster.
– Det är att undergräva tilltron till systemet och fiskeripolitiken när vi säger att vi ska jobba för hållbara bestånd när vi har en art där vi vet att det är väldigt illa ställt, och just där gör man minsta möjliga ansträngning, säger Emma Norén.
Förslaget att kalla till sig myndigheten kom från MP som i utskottet fick stöd av S och V. När myndigheten ska komma är ännu inte klart.
– Vi hoppas att det sker i närtid och att vi kan få svar på hur man har tänkt och varför han har gjort så här om det är på eget bevåg eller om det är från regeringen att man ska ha minsta möjliga ansträngning för att bevara ålen, säger Emma Norén.
Fakta. Fiskestoppets konsekvenser
Fiskestoppet på sex månader kan läggas som en sammanhängande period eller delas upp i olika perioder. HAV har beräknat fyra alternativ:
● Om stoppet läggs 1 juli till 31 december minskar fångsten med 95 procent jämfört med 2022.
● Stoppas fisket två perioder, en från 1 juni till 31 augusti och en från 1 oktober till 31 december, skulle fångsterna minska med 63 procent.
● Stoppas fisket från 1 oktober till 31 december samt 1 maj till 31 juli skulle fångsterna minska med 18 procent.
● HAV konstaterar att deras förslag att stoppa fisket från 1 januari till 31 mars inte får någon effekt på fisket eftersom det inte brukar förekomma något fiske då.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten
Källa: Dagens Nyheter