Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-10-03

Hög överlevnad hos årets laxyngel

Laxen är sjuk. Svampangripna, såriga, apatiska står de vid ytan och kippar efter syre. Men ny statistik ger lite hopp: i år var andelen döda yngel lågt.

När det var som värst på 1990-talet dog upp till 90 procent av alla yngel som odlades fram i de så kallade kompensationsodlingar, som finns vid mynningen av de utbyggda svenska älvarna.

För ett par år sedan låg andelen fortfarande högt, upp till 60 procent.

I förra veckan kom ny statistik som visar att årets yngel överlevt i mycket högre grad. Enbart sju procent har dött av en reproduktionsstörning som kallas M74.

– Mitt i all oro runt laxarnas hälsa är det glädjande att M74 ligger på förhållandevis låga nivåer vid årets mätningar, säger Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– Men även om siffrorna är glädjande ska man inte dra förhastade slutsatser.

Faktum är att reproduktionsstörningen pågått på norra halvklotet i minst 45 år. Forskningen kom i gång på allvar för 25 år sedan.

År 1994 prövade en kanadensisk forskare att behandla sjuka laxyngel med vitamin B1 (tiamin). Det visade sig att överlevnaden ökade avsevärt.

En annan mycket viktig upptäckt är att tiaminbristen förekommer episodiskt, det vill säga att den drabbar fisk och djur under en tid i ett område, kanske något eller några år, varefter den tillfälligt försvinner och sedan återkommer.

Men exakt vad det är som gör att lax – och till exempel sjöfåglar – drabbas av brist på B-vitamin är omdiskuterat.

Elin Dahlgren leder ett forskningsprojekt på SLU som utreder hur laxens diet och uppehållsplats kan påverka sjukdomsproblematiken.

– Det finns en rad orsaker som kan påverka fiskens hälsa. Östersjöns ekosystem, är rubbat, näringsämnen, miljögifter, utfiske, dålig syresättning och så vidare, säger Elin Dahlgren.

Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms universitet, är övertygad om att bristen på tiamin är avgörande.

– Tiamin är oerhört viktigt. Det behövs för att våra celler och hela vår ämnesomsättning ska fungera, säger han i podden Fiskekompisen.

I höst deltar Elin Dahlgren i fortsatta samtal mellan Lennart Balk och andra forskare och sakkunniga på området för att försöka utröna vad som ligger bakom laxens sviktande hälsa.

 

Källa: Skärgården




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer