Nyheter
Hummertjuvar i Bohuslän – plundrar sumpar och tinor
Med tomma händer kom Arne Tjernberg hem från sin inspektionsrunda i båthamnen Grönemad i Grebbestad. Hummertjuvar hade slagit till.
Hummertjuvarna hade slagit till och plockat med sig fem humrar från hummersumpen, som låg gömd på botten i båthamnen. Först med en tunn lina, därefter en sjunklina som höll sumpen stadigt på botten några meter ner.
– Jag har bott här i trettio år och började fiska hummer förra året tillsammans med min son. Vi tyckte det kunde vara kul att prova på hummerfiske och vi får ha tolv tinor tillsammans. Det är alldeles tillräckligt, säger Arne Tjernberg.
Förra årets fiske gick bra och sumpen fick vara ifred.
Sumpen var ordentligt låst efter hummertjuvarnas besök så det är inga humrar som tagit sig ut på egen hand. Dessutom hade de gummiband på klorna.
– Det är mycket folk i rörelse men det är svårt att säga vad folk har för avsikter med promenaderna på bryggorna, säger Arne.
Hummertinorna till havs har fått vara ifred än så länge.
– Jag hade min sump vid båten, men det är väl inte så bra. Då kan man kanske ana att det är båtar som fortfarande ligger i för att fiska hummer och det finns sumpar vid båtplatsen. För mig finns det nu bara ett sätt att ha min hummer ifred och det är att koka den direkt och lägga i frysen, tipsar Arne Tjernberg.
Även Södra hamnen i Strömstad har varit utsatt för stölder. Både hummertinor och sumpade humrar har försvunnit.
David Brusk, som fiskar hummer för husbehov, har blivit av med en lindragare som satt fast monterad på hans båt.
– Jag tror det är aktiva hummerfiskare som är ute och förser sig med både hummer och hummertinor. Kundkretsen för en bättre begagnad lindragare är inte stor och andrahandsvärdet vid vidareförsäljning är inte mycket. Sådana här stölder är mycket svåra att komma åt, säger han.
David Brusk berättar att han märkt lindragaren för att göra den mindre åtråvärd men han har inget hopp om att få tillbaka den.
– Tyvärr kan vi nog hitta hummertjuvarna inom ett ganska snävt lokalt område. Vittja andras burar förekommer också mycket och det är många som har slutat fiska hummer bara för att det är så mycket stölder och förstörda redskap, säger David Brusk.
Kustbevakningen, som kontrollerar sumpar, redskap, fångst och personer, är måna om tips från allmänheten.
– I år har det noterats fler uppskurna tinor än tidigare år, säger Kustbevakningens kommunikatör Mattias Lindholm.
Källa: Strömstads Tidning