Nyheter
I Sverige tar ingen ansvar för spökgarnen
Fisk fångad i spökgarn, ett förlorat fiskeredskap i havet.
Problemet med så kallade spökgarn är reellt men hur stort är svårt att säga säkert.
– Globalt talas om 100 000-tals valar, sälar, fåglar, fiskar som fastnar varje år.
Några säkra siffror har inte Johanna Eriksson, utredare på Enheten för havsmiljöförvaltning, Havs- och vattenmyndigheten (HAV). Det finns mest uppskattningar: 20 procent, eller 11 000 ton, av yrkesfiskarnas utrustning förloras varje år inom EU eller 640 000 ton förlorad fiskeutrustning globalt varje år, enligt en FN-skattning.
– Vi tror att det är högt räknat om vi ser till det svenska yrkesfisket, säger Johanna Eriksson.
– Ett gammalt EU-projekt uppskattade att det inom nätfisket i Östersjön förlorades 0,1 procent av utrustningen i slutet av 1990-talet och vi tror att vi förlorar färre redskap idag. Dels har fisket gått ned, dels är redskapen dyrare och vi har bättre verktyg för att bärga dem.
Även om uppskattningsvis 27 procent av plastavfallet i haven består av fiskeredskap menar Johanna Eriksson vidare att Sveriges många fritidsfiskare står för en betydande del av förlusterna av fiskeredskap, förmodligen mer än yrkesfisket.
Inga nationella satsningar
Det förkommer en del satsningar för att lokalisera och bärga fiskeredskap på lokal och regional nivå; bland annat i Simrishamn, Trelleborg och Smögen; men inte nationellt.
– Vi har inga nationella insatser från myndighetshåll, som i exempelvis Norge. Det vi gör är att man kan söka bidrag från Jordbruksverket för att bärga redskap men en övergripande helhetsbild är något vi fortfarande saknar men arbetar för.
Mycket är på gång, menar hon, och nämner åtgärdsprogrammet God havsmiljö 2020 som adresserar just förlorade och uttjänta fiskeredskap, det kunskapsbyggande samarbetsprojektet mellan EU-länderna runt Östersjön, Pan Baltic Scope, som ska leda framåt och appen som används i satsningen i Trelleborg/Region Skåne för att underlätta inrapportering ska lanseras nationellt eftersom det ”måste bli enklare att märka fiskeredskap och att lämna in förlorad utrustning”.
Viktigt bygga relationer
Men trots att utrustning måste märkas för att ägaren ska kunna identifieras finns inga sanktioner om man underlåter att märka eller rapportera in förluster.
– Det handlar om att bygga goda relationer och ha en bra samverkan. Det viktiga är att vi får veta hur mycket de förlorat och var. Då finns också möjlighet att prioritera insatser när de väl görs.
Källa: SVT Nyheter/Halland