Nyheter
Ingen har tagit upp de verkliga knäckfrågorna
"Vem ska bygga, vem ska äga, vem ska sätta priset på elen? Är vindkraft bra eller dåligt, billigt eller dyrt?"
Jag har under några år följt debatten om vindkraft till havs och på land, men nästen ingen har tagit upp de verkliga knäckfrågorna, och de är många. Vem ska bygga, vem ska äga, vem ska sätta priset på elen? Är vindkraft bra eller dåligt, billigt eller dyrt? Ingen tycks veta svaret. Utom de redan frälsta förstås, som agerar mer som lobbyister än som representanter för sina väljare. Därför vill jag med detta inlägg peka på ett antal, för beslutsfattarna, obekväma punkter.
I det nu aktuella projektet om Utposten som kommunfullmäktige i Gävle snart ska besluta om kan konstateras att många både enskilda människor och myndigheter blir ”blåsta” eller, för att vitsa till det, ”grundlurade”.
Yrkesfiskarna, som blir av med sina fiskevatten.
Boende i närområdet, som får sin livsmiljö förstörd. Observera att påverkan också kommer att ske på land orsakat av ställverk och kraftledningar. Läs ”Vision Jungfrukusten ideell förenings” yttrande till miljödomstolen, där man på punkt efter punkt motbevisar Svea Vind Offshores tillståndsansökan.
Befolkningen i kommunen, som i bästa fall kan få del av en ”bygdepeng”, en allmosa för att mildra kritiken.
Ledamöterna i kommunfullmäktige, som inte gjort sin hemläxa, det vill säga, inte tagit reda på om de har alla fakta för att besluta i frågan. Exempel: Är det Svea Vind Offshore som ska genomföra, bygga och förvalta projektet. Knappast! Vem förser SVO med pengar för att driva ansökningarna? Enligt deras egen utsaga rör det sig om ”tiotals miljoner kronor”. Iberdrola skymtar i bakgrunden, ett skandalomsusat bolag som så sent som 2012 var konkursmässigt, men som därefter kunnat göra massiva investeringar i ett flertal länder, i kolkraft, kärnkraft och vindkraft. Varifrån kom de pengarna? Vem äger Iberdrola?
Säpo och försvarsmakten, som ständigt varnar för otillbörlig inblandning från Kina och Ryssland, men ingen lyssnar och agerar.
Elkunderna, som kommer att tvingas betala skyhöga priser på grund av undervärderade kostnader för byggnation, drift och underhåll av havsbaserad vindkraft.
Staten, som är på väg att förlora rådigheten (kontrollen) över energitillgångarna. Minst 65 % av befintlig vindkraft i Sverige ägs av utländska bolag. Man kan befara att någon, någon gång i framtiden säger: ”gör som vi säger, annars stänger vi av elen”. Staten borde omgående bilda Svensk Vindkraft AB och göra de investeringar som krävs för att trygga tillgången på el. Finansieringen ordnas genom att skrota idéerna om höghastighetsjärnvägar.
Ingen ska inbilla sig att investerarna satsar pengar, miljardbelopp, av snällhet. Det är kallt och cyniskt en fråga om lönsamhet och/eller makt. Därför måste Sveriges energiförsörjning vara svensk.
Resultatet av omröstningen i fullmäktige borde bli ett rungande nej, men frågan är om det finns ledamöter i fullmäktige som har kurage nog att ha en egen uppfattning och stå för den när omröstningen görs,
Seved Röstberg
gammal men inte gaggig
Källa: Gefle Dagblad