Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-01-05

Insändare - Dags att ödelägga Hudiksvalls skärgård

Den 11 juli 1602 donerar kung Carl IX kronoskären Agön, Drakön, Kråkön med intilliggande skär samt Bålsön till Hudiksvall. Den 20 år unga staden är mycket liten. Har inte rätt till fiske i Hudiksvallsfjärden. Staden behöver utvecklas och fisket i havet är en möjlighet. Hudiksvall har mycket att tacka sina fiskelägen för. De är ett kulturarv att förvalta. Strömming och lax härifrån har fött oss i århundraden.

Vad har detta med den planerade vindkraftsindustrin på Gretas klackar 1 att göra? Det handlar om någon slags konsekvens. De senaste årtiondena har Agön lyfts fram som natur- och rekreationsresurs. Agön, Drakön och Kråkön har blivit ett havsbaserat naturreservat, sälreservat och Natura 2000-område. Likaså har Ekopark Hornslandet och Hölicks naturreservat bildats och berörs lika mycket.

Hur enkelt skall det vara att krossa denna naturmiljön med en 350 meter hög elindustrisatsning med höga buller- och ljusnivåer några kilometer från reservaten?

Det verkar vara hur enkelt som helst, det är bara att ansöka så är det ajöss med den natursatsningen! Hudiksvall kommer att förlora sin skärgårdsmiljö. Det här är ett gravt skärgårdsförstörande industriprojekt.

Länsstyrelsen förvaltar, öarna ägs av kommunen, utom de små tomter som stugägarna i Agö hamn, Kråkö hamn och Agö fyr har.

Skälen till naturskyddet är delvis orörda skogar, skogsbrandens orörda arealer, gråsälsreservatet, förekomsten av fisktärna, silvertärna, skräntärna, spillkråka, orre och tjäder. Havsörnen har hämtat sig i reservatet och förekommer rikligt.

Reservatet har fem ingångar för besökande. Det är nämligen också till för människorna, med sin fantastiska natur. Kommunen byggde i somras två stugor till uthyrning i reservatsingången Storhamns gästhamn. Det finns en till stuga där med sängplatser som man får övernatta i. På Agö fyr kan man övernatta hos ”fyrfolket”.

I denna orörda skärgård skall människor kunna ta del av Agöns skönhets- och livsvärden som kommunen investerat i. Gästhamnen besöks av tusentals båtburna varje sommar. Badstranden Ormsand besöks av tusentals kustbor årligen.

Om Gretas klackar 1 genomförs kommer 108 snurror på 350 meter att byggas några kilometer från naturreservatsgränsen i havet (Sveavind har trots frågor inte lämnat koordinaterna så avstånden är ännu osäkra). Vid Agö hamn är ljudet 35 dBa, det skall höras som en viskning… Vem vill höra en viskning hela tiden?

Sven Bohlin, sommarbo

 

Källa: Helahälsingland.se




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer