Nyheter
INSÄNDARE: Riv alla skarvbon – skarv, säl och jättetrålare ger ett hav utan fisk
Länsstyrelsen måste ta tag i skarvproblemet och våga visa handlingskraft, se till att de försvinner. Det har beslutats om att 500 skarvar skall skjutas. Hur skall det gå till när man lägger förbud som drabbar jägarna? undrar flera företrädare för jakt och jaktvårdsföreningar längs hälsingekusten. Länsstyrelsen Gävleborg svarar direkt.
Skarv i Söderhamns skärgård, omkring 5 000-10 000 skarvfåglar, äter ca 0.5-1 kg fisk varje dag. Skarven är en invasiv art som inte skall finnas i skärgården. (De har däremot en släkting som alltid har varit här, men som tillbringar sitt liv långt ute till havs.) För tio år sedan fanns det inga skarvar som häckade här. I dag äter de upp allt fiskyngel och fisk. De är även miljöbovar, avföringen luktar mycket illa av metangas.
Säl ökar lavinartat. Det får skjutas 200 stycken, men där har länsstyrelsen satt krokben på oss som tänker jaga säl genom att införa nätfiskeförbud inom 3 metersgränsen. Förbudet kommer att gälla från september. Så när man skall jaga flyttar man ut skjutavståndet cirka 100 till 300 meter om man sitter på pass på en ö, vilket innebär stor risk för skadeskjutning. Man får endast jaga vid nät som är utlagda på en omkrets av 200 meter.
Jättetrålarna ligger i Norrsundet. De tar upp 100-400 ton i veckan per båt. De fiskar upp allt som finns. Allt, stort som smått, går till fiskmat i Norge (kasslax). Förr i tiden hade trålarna som fanns efter ostkusten kvoter att fiska efter och viss maskstorlek på trålen. I dag tar man upp rubb och stubb, utan kvoter, vilket innebär att strömmingen blivit mycket mindre och de som behöver normal stor strömming till rökning, suring mm får svårt att få ihop den kvantitet de behöver för att leva på fisket.
Så vad göra? Jo, man lägger nätförbud med 3-metersgräns. På så vis räddas lax, sik, abborre, gädda. Ett "löjans" skimmer på ett mycket större problem. Inom 5-10 år finns ingen fisk i vikar och skärgård.
Yrkesfiskare i Söderhamn med omnejd utgör inget hot mot fisken. I så fall vore det utfiskat sedan länge. I dag har de så mycket lagar och paragrafer att följa. Vill man bli fiskare så gäller att man skaffar jättetrålare.
Jag ringde till länsstyrelsen i Gävle och ifrågasatte det konstiga införandet med 3-metersgräns och fick till svar att det var Hav- och vattenmyndigheten i Göteborg som beslutade att införa detta. Jag ringde sedan till Göteborg och fick till svar att förslaget kommer från länsstyrelsen i Gävle och att de som beslutar och lagför detta förslag är länsstyrelsen i Gävle. Varför vågar man inte stå för vad man föreslår?
Länsstyrelsen måste ta tag i skarvproblemet och våga visa handlingskraft, se till att de försvinner. Det har beslutats om att 500 skarvar skall skjutas. Hur skall det gå till när man lägger förbud som drabbar jägarna? Cirka 90% av jägarna är också nätfiskare. Man undrar vilka som ska skjuta skarven. Vi tänker inte offra skott som inte leder till någon förändring.
Vårt förslag: Riv alla skarvbon, men behåll en liten ö på exempelvis 50 bon . Inför kvoter på jättetrålarna och fri skjutning på säl.
Lars Ellgren
Tord Goude
Sigvard Johansson, Granön jaktvårdsområde
Hans Ekengren, Ljusne Maråkers jaktvårdsområde
Leif Arnö, Norrala östra jaktvårdsområde
SVAR DIREKT: EU, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har bekräftat att den skarv som finns i Sverige inte är invasiv och tillhör därmed vår naturliga fauna. Då skarven har ett starkt skydd i EU:s fågeldirektiv finns det endast möjlighet till skyddsjakt för att förhindra allvarlig skada. För att skyddsjakt ska beviljas krävs att det inte finns någon annan lämplig lösning på problemet, arten får inte minimeras och det ska vara kopplat till allvarlig skada.
Länsstyrelsen skickade 2017 in en begäran om ändrade fiskeregler till beslutande Havs- och vattenmyndigheten. Begäran föregicks av flera möten med berörda som jobbar med kustfiskfrågor och utredningar från SLU kustlaboratorium. Här konstaterades att en begränsning av fisket och ändring av gällande minimimått var nödvändig för att skydda vissa bestånd vid kusten.
Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat att införa nya regler enligt det förslag som länsstyrelsen skickade in. De nya reglerna gör också att kusten får mer likartade regler då Norrbotten och Västerbotten haft denna typ av begränsning sedan 2006. Länsstyrelsen har möjlighet att ge dispens till den som fiskar med stöd av fiskelicens, då har länsstyrelsen möjlighet att styra fisket dit det inte har negativ effekt.
Det storskaliga trålfisket anser även vi har en påverkan på strömming och skarpsill som ska vara en resurs för många efter kusten. Länsstyrelsen jobbar aktivt med dessa frågor och har helt nyligen haft möte med Havs- och vattenmyndigheten kring detta.
Länsstyrelsen Gävleborg
Källa: helahälsingland.se