Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-04-07

Insändare: Stärk det småskaliga kustfisket

Havet är en betydelsefull resurs och fisket är en betydelsefull svensk näring med gamla anor.

Stärk kustfisket, skriver Sverigedemokraterna.

Fiskets kulturella aspekt liksom dess ekonomiska betydelse måste framhållas. Förutom att fisk är ett bra livsmedel utgör fisket även en viktig komponent i den svenska livsmedelsproduktionen. Det är viktigt att framhålla att allt svenskt fiske är och ska förbli hållbart och noga reglerat, vilket innebär en trygghet för konsumenten.

Att fisk landas av svenska fiskare är i sig en sorts certifiering och därför bör kommuner, regioner och offentliga institutioner prioritera fisk som fångats i svenska vatten vid inköp.

Torskbeståndet i Östersjön är i mycket dåligt skick, det gäller i synnerhet det så kallade ”östra beståndet” öster om Bornholm. Därför måste förvaltningen av säl- och skarvbestånden regleras. Kort sagt, skarv- och sälbestånden behöver minskas kraftigt.

Skarven, som i Sverige utgör en ansenligt stor population med många häckande par, påverkar fiskbestånden negativt, skapar sanitär olägenhet för friluftslivet och reducerar skog och natur där fåglarna häckar. En allmän jakttid på skarv vore bra från såväl förvaltningssynpunkt som naturvårdande perspektiv.

En allmän jakttid på skarv vore bra från såväl förvaltningssynpunkt som naturvårdande perspektiv.

De senaste åren har även antalet sälar utmed Sveriges kustlinje ökat kraftigt, vilket innebär allvarliga problem för kustfisket. Regeringen har beslutat om att licensjakt på gråsäl, utformat på liknande sätt som dagens regionala skyddsjakt, inte skulle hota sälbestånden.

Däremot skulle licensjakt på säl kunna vara ett sätt att minska konflikterna mellan sälar och fiskerinäringen. Ökande skador på fiskeredskap och fångster orsakar stora ekonomiska förluster. Reglerna för att sälja sälprodukter, vilka omöjliggör handel med skinn, kött eller olja från säl måste ses över.

Det storskaliga industrifisket efter sill och skarpsill i Östersjön, för att försörja fiskolje- och pelletsfabrikerna i Skagen, måste ses över.

De småskaliga fiskarna kontrolleras stenhårt. De ska anmäla in- och utfart till hamn och kraftiga böter eller “prickar” utdöms inte sällan. Det småskaliga fisket för humankonsumtion måste stöttas och det storskaliga överfisket måste ifrågasättas. Ska vi kunna köpa lokalt fångad sill, ål, flundra, torsk, gädda eller abborre måste vi verka för att behålla det lokala småskaliga kustfisket.

Det småskaliga fisket ökar antalet arbetstillfällen i Blekinge, kultur bevaras och den unika skärgårdsmiljön utvecklas. Generationsskiften måste underlättas och möjliggöras genom överlåtande av fiskelicenser, för att ge näringen tillförsikt inför framtiden.

Möjligheterna att öka utnyttjandet av kustkvoterna, som i många fall är iögonenfallande låga, ska utredas. Det är dags att folk får upp ögonen för det småskaliga kustfisket för annars kommer det inte finnas kvar i framtiden.

Christopher Larsson, gruppledare, Sverigedemokraterna Karlskrona

Runar Filper, riksdagsledamot Sverigedemokraterna, Miljö- och Jordbruksutskottet


Länk till artikeln

 

Källa: SYDÖSTRAN




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer